HomeAchtergrondMarianne Vos boekt 21ste ritzege in Giro Rosa

Marianne Vos boekt 21ste ritzege in Giro Rosa

Marianne Vos heeft in Breganze de achtste etappe van de Giro Rosa gewonnen. De Europees kampioene van WaowDeals klopte na 121 lastige kilometers Elisa Longo Borghini en Lucinda Brand op overtuigende wijze in een sprint-a-trois.

De roze trui van Annemiek van Vleuten kwam niet in gevaar, hoewel haar voorgift op Brand, de nieuwe nummer twee, slonk naar goed tweeënhalve minuut. De Sunweb-renster heeft op haar beurt 22 tellen voorsprong op Ashleigh Moolman-Pasio. Samen met Amanda Spratt staat zij nog net binnen de drie minuten van Van Vleuten.

Hoog tempo

Een omvangrijke groep werd de dupe van een snelle openingsfase. Het peloton spatte uiteen op de eerste klim van de dag en de gelosten kregen al snel een aantal minuten aan de broek. Ze zouden pas na de finish worden teruggezien.Zeventig rensters zouden er uiteindelijk mogen beginnen aan de laatste helling van de dag. Enkele minuten achter de grote groep der gelosten werden enkele rensters door de organisatie zelfs van het parkoers gebonjourd.

Op de klim naar San Giorgio di Perlena werden snelle types als Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla) en Alexis Ryan (Canyon-SRAM) in moeilijkheden gemeld, maar een beslissende ontsnapping werd nog niet op poten gezet. Het was pas vlak voor de top dat Longo Borghini op de pedalen ging staan. Vos sloop slim mee en in de gevaarlijke afzink richting de finish bouwden ze hun voorsprong uit. Enkel superdaler Lucinda Brand (Sunweb) wist nog aan te sluiten bij het kopduo.

Brand naar twee

Brand deed met de ontsnapping goede zaken voor het klassement. Ze startte de dag op slechts acht seconden van de nummer twee van de rangschikking, Ashleigh Moolman-Pasio. Tijdens een vroege bonificatiesprint pakte ze al drie tellen en ook bij de twee tussenspurt was ze bij de pinken. Uiteindelijk zou de Sunweb-renster een halve minuut goedmaken op lijstaanvoerster Annemiek van Vleuten, wat de Rotterdamse de voorlopige tweede op de ranglijst oplevert.

Brand deed goede zaken voor het klassement.

Brand offerde in de laatste kilometers haar eigen winstkansen op om tijd te pakken op haar concurrenten. In de straten van Breganze was het vervolgens Vos die op gekende wijze de maat nam van het Italiaanse strijkijzer Longo Borghini en Brand. Op het erepodium werd Vos voor de 21ste keer gehuldigd als etappewinnares. In al haar voorgaande zes deelnames wist ze steeds al een rit te winnen.

Vos' ploegleider Jeroen Blijlevens is in zijn nopjes met de eerste seizoenszege van de Brabantse veelvraat: "Dit is een schitterende en verdiende overwinning die heerlijk smaakt na enkele pechmomenten in het begin van deze ronde", meldt de voormalig topsprinter. "Marianne werd in de finale uitstekend van voren gehouden, zodat ze het daarna kon afmaken. Hopelijk geeft deze zege WaowDeals Pro Cycling extra moraal voor het slotweekend."

In 2007 was Vos voor het eerst succesvol in de vrouwenronde van Italië. In Correggio versloeg ze toen Diana Ziliute en Oenone Wood in de massasprint. In 2010 schoot ze twee keer raak in de ronde. Een jaar later, toen ze tevens de ronde voor het eerst won, boekte ze vier dagzeges. In 2012 greep ze zelfs vijf ritoverwinningen naast het eindklassement. Weer een jaar later was ze drie keer de beste. In 2014 had ze voor het laatst prijs in de Giro Rosa; Vos pakte toen vier zeges en haar laatste roze trui.

Morgen staat voor de rensters de beklimming naar de Zoncolan op het programma. In de circa negentig kilometer die aan de mythische monsterklim voorafgaan is er slechts één kleine beklimming in het parkoers opgenomen.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Meer zoals dit

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...