HomeAchtergrondVrouwenronde van Noorwegen: Marianne Vos op herhaling in en om Halden?

Vrouwenronde van Noorwegen: Marianne Vos op herhaling in en om Halden?

Marianne Vos pakte maandag dankzij een razend knappe laatste bocht de bloemen in het Zweedse Vårgårda. Het WorldTour-circus maakt zich intussen op voor haar meest noordelijke manche met de Vrouwenronde van Noorwegen. Kan Vos opnieuw toeslaan?

De vader van Emilie Moberg, één van de beste rensters uit Noorwegen heet Roy. Hij is mede-eigenaar van een groot bedrijf in de Noorse grensplaats Halden. Hij vond het jammer voor haar koersende dochter en haar collega’s dat er geen vrouwenkoers op hoog niveau werd georganiseerd in zijn thuisland.

In plaats van enkel te klagen dat het oneerlijk was nam hij zelf het initiatief. Samen met een groepje enthousiaste wielerfans uit het plaatsje stampte hij in 2014 de eerste editie van de Ladies Tour of Norway uit de grond met Halden als epicentrum.

De wedstrijd was direct een succes. Anna van der Breggen won een rit en werd de eerste winnares. De twee andere etappes gingen ook naar een Nederlandse: Marianne Vos. Haar proloogwinst leverde onderstaande iconische foto op, gemaakt door broer Anton. Het zou hem een nominatie voor de Zilveren Camera opleveren.

Er zijn wielerrondes slechter begonnen.

En de koers staat niet stil. Vorig jaar kreeg de wedstrijd een plekje in de WorldTour-kalender, werd ze een dag langer en werd ze voor het eerst live uitgezonden, tot genoegen van veel enthousiaste fanaten. Dit jaar is het zuiden van Noorwegen zelfs het decor van twee WorldTour-wedstrijden: een ploegentjidrit en de daaropvolgende driedaagse etappekoers.

De reden om de ploegentijdrit niet voor het klassement mee te laten tellen is een simpele: "Op die manier willen we de koers nog spannender maken doordat er meer rensters zijn die mee kunnen doen om de eindzege", luidt de verklaring van de organisatie.

Erelijst Ladies Tour of Norway

2014: Anna van der Breggen

2015: Megan Guarnier

2016: Lucinda Brand

2017: Marianne Vos 

Parkoers

Ploegentijdrit: Aremark – Halden (24 km)

Bij de ploegentijdrit zal het moeilijk worden om de aandacht erbij te houden. De chronoproef voor teams voert namelijk door prachtige bossen en langs mooie meertjes. De glooiende wegen lenen zich gelukkig voor de tempobeulen. Een beetje reserve inbouwen kan echter misschien geen kwaad, want de laatste twee kilometer gaan geniepig omhoog. De finish ligt namelijk bij de vesting Frederiksten, die boven Halden uittorent.

 

Etappe 1: Rakkestad – Mysen (127,7 km)

U ziet het: in het zuiden van Noorwegen is het nooit helemaal vlak. Het golft eigenlijk de hele dag voor na 114 kilometer het aankomstrondje in Mysen wordt bereikt. Dat is trouwens niet zomaar een plaatselijke omloop. Nee, een korte, maar nijdige gravelstrook is net als vorig jaar het circusnummer. Reken maar dat veel rensters hier van voren willen zitten. En reken ook maar dat de twee passages over het hobbelpad erg nerveus worden. Immers: pech of een valpartij is funest voor je kansen op eindwinst.

De finishstraat is overigens niet eenvoudig. De laatste rechte lijn loopt immers nog gemeen omhoog. Dit weerhield Jolien D'Hoore er echter niet van om hier vorig jaar op machtige wijze de etappe te winnen.

Etappe 2: Fredrikstad – Sarpsborg (127,6 km)

Heeft u vorig jaar de Vrouwenronde van Noorwegen gevolgd? Dan kunt u zich onderstaand bizarre tafereel vast nog wel herinneren.

Vanwege een – zoals de organisatoren het zeiden – ongelukkige samenloop van omstandigheden ging de brug open vlak voordat de koplopers er zouden passeren. Dit speelde zich allemaal af in de toeristische trekpleister Fredrikstad, genoemd naar en gesticht door Koning Fredrik II. Iedereen die in de province Østfold moet ooit de naar Nederlands voorbeeld gebouwde vesting aan de oevers van de Glomma hebben bezocht. 

De finishplaats is – geloof het of niet – ooit de belangrijkste plaats in Noorwegen geweest. Van 1016 tot 1028 was dit de hoofdstad van het land. Momenteel is het een stad met zo'n 50.000 inwoners met de langste rivier van het land als levensader. De eindstreep is na vier plaatselijke omlopen getrokken voor het gemeentehuis. Om daar te komen moeten de rensters in de laatste kilometer nog zo'n vijfentwintig meter hoogteverschil overbruggen. 

Etappe 3: Svinesund – Halden (154 km)

De laatste etappe, een exacte kopie van de slotrit vorig jaar, begint op de grens tussen Noorwegen en Zweden. De oude Svinesundbrug is intussen vervangen door een veel modernere versie die enkele honderden meters verder de mensen van de ene kant van het Ringdalsfjord naar de andere kant brengt, maar de karavaan start er nog wel. Het is de eerste van maar liefst vier grensovergangen die de rensters aandoen.

Welke grensovergang je ook neemt, beide bruggen zijn immers nog geopend voor verkeer, je moet tol betalen. Enkel de deelneemsters aan de Ladies Tour of Norway krijgen vrije doortocht. 

Belangrijkste obstakel voor de rensters aan de traditionele, afsluitende rondes in het centrum van Halden beginnen is een zeven kilometer lange onverharde weg. Deze doet het peloton aan na goed zeventig kilometer, even na de passage door Vassbotten. Vervolgens wordt er vanaf het zuidelijkste puntje van de route koers gezet richting Halden, waar de ronde met de vervelende, technische plaatselijke omlopen wordt uitgeblazen. 

Favorieten

Waar Boels-Dolmans in Zweden nog de te kloppen ploeg was is dat nu Team Sunweb.  verrassingen in de favorietenlijst voor de ploegentijdrit. De reden? De afwezigheid van enkele hardrijders bij de Limburgse formatie, te weten Van der Breggen, Blaak en Pieters. De afwezigheid van deze motoren kan slechts ten dele worden opgevangen door Plichta en Schneider. 

Daarom lijkt Sunweb ditmaal de grote favoriet, of Mitchelton-SCOTT moet vleugels krijgen dankzij Annemiek van Vleuten, die haar rentree maakt na de voor haar bijzonder succesvol verlopen Giro Rosa en La Course. Ook Cervélo-Bigla, dat met dezelfde sterke namen als in Zweden aantreedt, valt zeker niet uit te sluiten voor de zege.

Favorieten ploegentijdrit

*****

Team Sunweb

***

Boels-Dolmans, Cervélo-Bigla, Mitchelton-SCOTT

*

Virtu Cycling, Canyon-SRAM, Wiggle HIGH5, WaowDeals

En dan de driedaagse etappekoers. Omdat het parkoers niet overdreven moeilijk is als het om te overwinnen hoogtemeters gaat mogen veel vrouwen dromen van iets moois. En hoewel drie sprints bji het zien van de etappes het meest waarschijnlijk lijken hoeft dit zeker niet alle dagen het geval te zijn. Met de juiste timing en loeisterke benen zijn er zeker rensters die kunnen uitpakken met een mooie solo.

Toch kunnen we niet om Marianne Vos heen als topfavoriete. Ze komt als titelverdedigster terug naar het zuiden van Noorwegen en Vårgårda nog vers in het geheugen zullen alle ogen op haar ranke lijf zijn gericht. En terecht, want de etappes lijken stuk voor stuk speciaal voor haar uitgetekend.

Maar kapers op de kust zijn er echter genoeg. Denk bijvoorbeeld maar aan Christine Majerus. Na de frustratie in Glasgow (ingesloten) volgde afgelopen maandag een nieuwe teleurstelling, want wederom kwam de Luxemburgse niet aan sprinten toe. In Noorwegen vindt ze opnieuw aankomsten die haar zeer goed liggen, en dan met name de etappe met aankomst in Sarpsborg.

Tot slot van dit favorietenpraatje mag Coryn Rivera niet vergeten worden. Na The Women's Tour vindt ze hier wederom een wedstrijd waarin ze kan scoren. De vervelende aankomsten moeten haar als muziek in de oren klinken, want die waren er in de Britse meerdaagse immers ook genoeg.

*****

Marianne Vos

****

Christine Majerus, Coryn Rivera

***

Megan Guarnier, Lisa Klein, Kasia Niewiadoma, Eugenia Bujak, Elena Cecchini

**

Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Eva Buurman, Emilie Moberg, Chloe Hosking, Emilia Fahlin, Susanne Andersen

*

Lotte Kopecky, Christina Siggaard, Tatiana Guderzo, Annemiek van Vleuten, Gracie Elvin, Amanda Spratt, Alexis Ryan, Dani Rowe, Anouska Koster, Amalie Dideriksen, Elisa Longo Borghini, Sofia Bertizzolo, Maria Giulia Confalonieri, Kirsten Wild

 

De Ladies Tour of Norway wordt zowel op televisie als online uitgezonden. Norwegian TV2 zal de driedaagse etappekoers combineren met de Arctic Race of Norway uitzenden, waardoor een Noors superwielerweekend ontstaat. Een Engelstalige livestream van de vrouwenkoers is beschikbaar op de officiële website: ladiestour.no.

Op vrijdag is er koers van 16.30 – 18.30 uur en de twee daaropvolgende etappes wordt er van 13.30 tot en met 15.30 uitgezonden. De ploegentijdrit wordt overigens enkel op de website van de ronde gestreamd.  

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...