Vuelta vandaag: Strijd op twee fronten

Vuelta vandaag: Strijd op twee fronten

Finish bovenop Lagos de Covadonga: het is sinds de eerste aankomst bovenop de col in Asturië in 1983 uitgegroeid tot een klassieke beklimming in de Vuelta. Het wordt sinds de eerste keer 31 jaar geleden nu de negentiende aankomst bovenop de Covadonga.

Er zal ongetwijfeld een felle strijd geleverd worden op de flank van de col met aankomst op 1120 meter hoogte. De Covadonga is van eerste categorie, maar omdat de finish bergop ligt levert het wel meer punten op voor de bergprijs dan een 'normale' klim van die categorie. De laatste keren dat de Vuelta er arriveerde, won er een overblijver van een vroege vlucht. Antonio Piedra twee jaar geleden (foto) en Carlos Barredo in 2010. Zo'n scenario is ook nu mogelijk, want de aanloop naar de slotklim is lang. Alleen de Puerto del Torno van tweede categorie moet bedwongen worden en een vluchtgroep heeft alle kansen om tot dat moment een flinke voorsprong te vergaren. Verwacht dus een strijd op twee fronten. Voor ritwinst en voor de plaatsjes in het algemeen klassement.

Start/FinishOviedo, de startplaats van rit vijftien, was al in 1941 voor het eerst opgenomen in het Vueltaschema. De laatste finish in de stad is al wel even geleden, dat was in 1987. Dit jaar dus wederom de start van een rit in Oviedo, de hoofdstad van Asturië. Samuel Sanchez, namens BMC actief in deze Vuelta, is afkomstig uit de stad.

Lagos de Covadongo, dat de meren van Covadonga betekent, is na een jaar afwezigheid terug. Lago Enol en Lago Ercina zijn de meren op de flanken van de berg en van oorsprong gletsjerbergen. Beide meren liggen in het hart van Nationaal Park Picos de Europa.