Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 22)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. De nat...

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 22)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. De nationale kampioenschappen in dit deel!

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Driekleur

De week voor de start van de Tour de France draait om rusten en om kampioenschappen. Allereerst zijn er renners die zo veel mogelijk rust willen pakken voor aanvang van La Grande Boucle. Voorts zijn er zij die juist in de week voor de Tour de France zichzelf een cadeau willen geven waar ze een jaar lang van kunnen genieten. Ook dit jaar stonden er interessante nationale kampioenschappen op het programma. De Nederlandse kampioenschappen werden gehouden in Middelharnis en Ouddorp.

De wind zou daar normaal een grote rol gaan spelen. Of dat ook echt zo ging zijn, was nog maar de vraag. Tijdens de tijdritkampioenschappen bleken de renners er namelijk weinig last van te hebben. Annemiek van Vleuten was de beste vrouw. Veel tegenstand had ze echter niet, omdat Ellen van Dijk en Anna van der Breggen verstek lieten. Toch was de eerste nationale tijdrittitel voor Van Vleuten een openbaring. Na het seizoen gaf ze aan dat het haar mooiste zege dit seizoen was.

Bij de mannen stond er, zoals verwacht, geen maat op Tom Dumoulin. Hij legde de vijftig kilometer af in net geen uur tijd. Jos van Emden kreeg een dikke halve minuut aan de broek, uittredend kampioen Wilco Kelderman volgde weer een halve minuut later. Voor een overzicht van de andere tijdritkampioenen kunt u hier kijken.

Sprintersbal

Het kampioenschap op de weg zou uiteindelijk een sprintersbal worden. Het werd al vroeg verreden, om rekening te houden met het Europees Kampioenschap voetbal dat destijds aan de gang was. Onder anderen Tom Dumoulin was daar een felle tegenstander van. De uitgesproken kersverse Nederlands kampioen tijdrijden was er aan de start nog niet helemaal bij.

Verschillende groepen probeerden weg te komen, waarbij LottoNL-Jumbo voortdurend mannetjes mee stuurde. Om ze vervolgens niet te laten meewerken in de aanvallende groep. Dat leidde tot frustratie bij onder meer Johnny Hoogerland. Zelfs met Moreno Hofland in de kopgroep wilden de renners van LottoNL-Jumbo niet samenwerken.

Waarom, dat was duidelijk. LottoNL-Jumbo wilde een massasprint. Met Dylan Groenewegen had de gele brigade namelijk de grootste troefkaart in handen. Mathieu van der Poel en Boy van Poppel probeerden de eindsprint nog te ontlopen, maar de enige Nederlandse WorldTour-formatie controleerde het peloton. Het werd een sprint waarin Wim Stroetinga van heel ver vroeg aan moest gaan. Daar verloor hij het kampioenschap. Uiteindelijk kwam Groenewegen eruit, om zonder grote problemen zijn eerste nationale titel bij de profs te pakken. Een overzicht van de andere nationale wegkampioenen is hier te lezen.

 Tour in kampioenentrui

Groenewegen was natuurlijk uitzinnig van vreugde achteraf. "Als je als favoriet start kan het tegen je werken, maar je ook een boost van vertrouwen geven", reageerde hij."Ik voelde me heel goed, dus heb tegen de ploeg gezegd dat ze voor me konden werken."

Hij kon met de nationale driekleur een week later naar de Tour de France. "Ik weet nog niet echt wat me te wachten staat", liet hij destijds daarover kwijt. "Ik heb die grote sprinters allemaal al eens geklopt, maar krijg ze nu allemaal tegelijk. Ik hoop dat ik de Tour kan uitrijden, dat zou al heel mooi zijn."

Diezelfde Tour de France van 2016, daar gaat het in het volgende deel van het Wieler Revue Jaaroverzicht 2016 over! We blikken dan terug op de eerste, hectische en beladen week. Met vallende favorieten, winnende klasbakken en de avonturen van onder meer Nederlands kampioen Dylan Groenewegen. Tot dan!

Foto's: Cor Vos