WK VANDAAG: Dé 5 favorieten (en 6 gevaarlijke outsiders)

WK VANDAAG: Dé 5 favorieten (en 6 gevaarlijke outsiders)

Kasseienstroken, venijnige klimmetjes en brede autowegen. De renners krijgen in Richmond genoeg variatie voor de kiezen. In deze Amerikaanse Ronde van Vlaanderen- variant zijn - eigenlijk net zoals vorig jaar in Ponferrada - klassieke renners en machtsprinters op dit parkoers in het voordeel. Wie zijn de topfavorieten en wie de gevaarlijke outsiders voor de wereldtitel?

- FAVORIETEN

Alejandro ValverdeDerde, derde, derde. Alejandro Valverde is de meest constante renner van de afgelopen drie jaar op het WK. De Spanjaard startte telkens als favoriet, maar kwam in Valkenburg, Florence en Ponferrada telkens tekort. Ook in de Verenigde Staten staat de Movistar-coureur hoog op het favorietenlijstje. Het seizoen van Valverde verloopt zeer succesvol: winst in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, de Spaanse titel op de weg en een derde plaats in de Tour de France. De 34-jarige rot lijkt in vorm voor zijn allereerste regenboogtrui.

Peter SaganPeter Sagan is op vele terreinen een favoriet. Maar de Slowaak is nogal eens te gretig op het verkeerde moment. Sagan fietste dit jaar al behoorlijk wat ereplaatsen bij elkaar, maar een hoofdprijs ontbreekt op het palmares van 2015. Vooral in de voorjaarsklassiekers werd meer verwacht van de excentrieke coureur. Bovendien is het de vraag hoe goed de 25-jarige renner van Tinkoff-Saxo de vele koersdagen heeft verteerd, want de Vuelta a España was al zijn zevende meerdaagse ronde van dit jaar.

Greg Van AvermaetGreg Van Avermaet lijkt het hele jaar rond met plezier te koersen. De Belg is niet moe te krijgen, zijn brede glimlach verdwijnt niet na een ongeluk met een motorrijder en zelfs het kersverse vaderschap weerhoudt hem er niet van om op de fiets te stappen. De aanvalslustige BMC-renner grossiert in ereplaatsen, maar op 17 juli was er eindelijk die felbegeerde Tour-etappezege. In de Eneco Tour kwam Van Avermaet beter voor de dag dan Philippe Gilbert, maar samen met Tom Bonnen beschikt België over een ijzersterke formatie.

John DegenkolbWanneer je Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix in hetzelfde jaar op je naam schrijft, dan behoor je op dit type parkoers zeker tot de favorieten voor de wereldtitel. In de Tour de France kwam John Degenkolb in de sprint tekort ten opzichte van de echte snelheidsduivels, maar in de Vuelta a España van vorig jaar bewees de Duitser met vier overwinningen een heuvelachtig circuit en/of aankomst prima te kunnen verteren. De regenboogtrui zou het superseizoen van de renner van Giant-Alpecin omtoveren tot een uniek seizoen.

Alexander KristoffSamen met John Degenkolb was Alexander Kristoff de man van het voorjaar. De twee coureurs verdeelden de eerst drie ‘monumenten’ van 2015, waarvan de Ronde van Vlaanderen voor de sterke Noor was. Daarmee bombardeerde de Katusha-renner zichzelf meteen tot favoriet voor de wereldtitel, omdat het parkoers een redelijke Ronde van Vlaanderen-gehalte herbergt. De concurrentie zal Kristoff er voor de finish vanaf moeten rijden, want met de 28-jarige renner naar de streep rijden lijkt sportieve zelfmoord, gezien zijn machtige eindspurt.

- OUTSIDERS

Vincenzo NibaliVincenzo Nibali en het wereldkampioenschap is (nog) geen gelukkige combinatie. De 30-jarige ronderenner gaf pas viermaal acte de présence en een vierde plaats in eigen land - na een onfortuinlijke valpartij op het natte wegdek en een twijfelachtige ‘terugbrengactie’ van de ploegleiderswagen - was het beste resultaat. Een regenboogtrui zou voor de Italiaan een kleurrijke aanvulling zijn naast zijn roze, gele en rode trui.

Michael MatthewsIn 2010 veroverde Michael Matthews al een regenboogtrui, want bij de junioren versloeg hij John Degenkolb. Hetzelfde scenario is weer mogelijk, want Bling kan op het WK-parkoers uitstekend uit de voeten. Met een derde plek in Milaan-San Remo, een tweede plek in de Brabantse Pijl en een derde plek in de Amstel Gold Race kan Matthews voor een verrassing zorgen. De Australiër noemt het circuit in Richmond zijn grootste kans om wereldkampioen te worden.

Simon GerransDe Australiërs hebben met Simon Gerrans nog een outsider. Gerrans schreef in het verleden Milaan-San Remo (2012) en Luik-Bastenaken-Luik (2014) op zijn naam, maar het is de vraag hoe het momenteel met de vorm van de oudgediende is na zijn harde val in de Tour de France. Vorig jaar wist de 35-jarige renner de eendagskoersen in Canada te winnen, zo’n twee weken voor het WK. Uiteindelijk resulteerde dat in een tweede plaats achter Michal Kwiatkowski.

Zdenek StybarZdenek Stybar kan nog geen goed WK-rapport overleggen. De Tsjech reed pas driemaal de wedstrijd om de regenboogtrui vanwege zijn activiteiten in het veld, maar verder dan plaats 26 kwam hij nooit. Toch kan een goede Stybar een gevaarlijke outsider zijn voor de wereldtitel. Met goede resultaten van de 29-jarige renner in de Strade Bianche (1), de Ronde van Vlaanderen (9) en Parijs- Roubaix (2) klinkt de mix van kasseien en klimmetjes hem als muziek in de oren.

Tom BoonenBelgië verschijnt met twee oud-wereldkampioenen aan de start. Drie jaar terug behaalde Philippe Gilbert zijn titel, maar de wereldtitel van Tom Boonen WK lijkt al eeuwen geleden. Tien jaar geleden versloeg Tommeke in de straten van Madrid Alejandro Valverde in de strijd om de regenboogtrui. Boonen wil dat kunstje herhalen en ziet in de Verenigde Staten een uitgelezen mogelijkheid. In de Eneco Tour toonde de 34-jarige coureur van Etixx-Quick Step dat hij nog altijd een sprint kan winnen.

Philippe GilbertPhilippe Gilbert weet wat het is om de regenboogtrui te veroveren. In Valkenburg verschalkte hij op ‘zijn’ Cauberg Edvald Boasson Hagen en Alejandro Valverde. In de voorjaarsklassiekers kon de Belg geen potten breken, maar daarna zat er een stijgende lijn in zijn prestaties. Met twee ritoverwinningen in de Giro d’Italia, de zege in de GP Pino Cerami en een tweede plaats in de Clásica San Sebastián toonde de 33-jarige BMC-coureur vorm. Maar in de Eneco Tour moest Gilbert zijn meerdere erkennen in team- en landgenoot Greg Van Avermaet.


En de Nederlanders?

Met de eindoverwinning in de Ronde van Qatar en de Ronde van Wallonië en de Nederlandse titel op de weg is het seizoen voor Niki Terpstra redelijk geslaagd. Dit jaar kon hij geen klassieker op zijn naam schrijven, maar de 31-jarige renner verzamelde wel een aantal tweede plaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen.

Lars Boom zal uitkijken naar het wereldkampioenschap. Een veelwinnaar op de weg is de 29-jarige Astana-man nooit geweest, maar tot nu toe staat de teller dit seizoen op slechts één zege, in de Ronde van Denemarken. De Tour de France liep voor Boom uit op een teleurstelling. De beschuldiging van een te lage cortisolwaarde, plek 149 in de kasseienrit naar Le Havre (waar Boom vorig jaar de kasseienetappe in Frankrijk nog won), uit de Ronde van Frankrijk stappen met griep... Een regenboogtrui zou alles goedmaken.

Het is al een tijdje stil rondom Sebastian Langeveld. Het laatste wapenfeit van de coureur van Cannondale-Garmin was de nationale titel op de weg in 2014. Het is maar de vraag of de 30-jarige renner een goede voorberei- ding heeft gehad op het WK. Ook Langeveld moet opgeven wegens ziekte in de Tour de France, hij haakte plotseling af voor de Eneco Tour en ook de Vuelta a España ging aan zijn neus voorbij.