'Wonderkind op twee wielen' degradeert concurrentie

Remco Evenepoel heeft zich in de Tiroler hoofdstad Innsbruck met overmacht gekroond tot mondiaal tijdritkampioen bij de junioren. De Belg won de titel met 1'23" voorsprong op Lucas Plapp, die gekroond werd tot 'best of the rest'.

Remco Evenepoel
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel

"Fred, jong, Hij rijdt vijf kilometer te rap voor ons." Het zijn de legendarische woorden van Frans Verbeeck die in het collectief wielergeheugen staan gegrift. Hij sprak over Eddy Merckx na afloop van de Ronde van Vlaanderen van 1975. Het is een zin die ook van toepassing zou kunnen zijn op Evenepoel.  

Op het 27,7 kilometer lange traject startte Evenepoel, door velen bestempeld als een nieuwe Merckx, als de absolute topfavoriet. Hoewel hij vooraf de verwachtingen nog temperde bleek hij zijn status op het Tiroler tijdritparkoers volledig waar te maken. Hij had 33 minuten en 15 tellen nodig voor de chronoproef. Ter vergelijking: die tijd was goed geweest voor een vierde plaats bij de beloften, die gisteren om hun regenboogtrui streden. 

De Australiër Lucas Plapp was achter de voormalig voetballer van Anderlecht, PSV en KV Mechelen de beste, al had ook hij al bijna anderhalve minuut achterstand op de 18-jarige beul van het juniorenpeloton. Waar Evenepoel een gemiddelde van vijftig per uur reed kwam Plapp niet verder dan een 'schamele' 48 per uur. Andrea Piccolo (derde) schonk Italië op 1'37" van de laureaat nog maar eens een medaille.

Evenepoel, die voor volgend jaar heeft getekend voor het kamp Patrick Lefevere, is de derde Belgische wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Jurgen Van den Broeck (2001) en de betreurde Igor Decraene (2013) gingen hem voor. Aan laatstgenoemde renner droeg Evenepoel zijn titel op. Op de erelijst van het WK tijdrijden voor junioren volgt hij Tom Pidcock op.

Manuel Michielsen werd de beste Nederlander in de titelstrijd. Hij werd zesde. Enzo Leijnse moest zich op dik drie minuten van Evenepoel tevreden stellen met plaats achttien in de daguitslag.