HomeWorldTourDe Gendt soleert naar zege in Catalonië

De Gendt soleert naar zege in Catalonië

De ingekorte derde rit in de Ronde van Catalonië was een prooi voor Thomas De Gendt. De Vlaming van Lotto Soudal is ook de nieuwe leider in Spanje.

De derde rit in de Ronde van Catalonië zou eigenlijk de koninginnenrit van de Spaanse WorldTour-koers zijn, maar de weersomstandigheden in het hoog gelegen Vallter 2000 beslisten daar anders over. Hoewel koersleider Alejandro Valverde – die in de tweede etappe alweer zijn zesde zege van 2018 boekte – vorige week op training nog tussen de sneeuw door zijn weg naar de top kon vinden, waren de wegen richting de klim met haar eindpunt vlakbij de Franse grens deze week te besneeuwd om met de fiets te beklimmen.

De organisatie kortte etappe nummer drie in tot 153 kilometer en legde de aankomst in Camprodon. De rest van de oorspronkelijke rit zou wel worden afgewerkt, wat ervoor zorgde dat deze een heuvelachtig karakter kreeg.

Vijf vluchters lieten zich zien in de eerste uren van de koers: Thomas De Gendt (Lotto Soudal) was weer eens van de partij in een lange ontsnapping. De Belg kreeg drie thuisrijders mee: Mikel Bizkarra van Euskadi-Murias, Pablo Torres rijdend voor Burgos-BH en Lluis Más van Caja Rural-Seguros RGA. De vijfde was de Fransman Clement Chévrier (AG2R La Mondiale).

Vreemde situatie

In het peloton mende Movistar Team, maar leek de nood niet te hoog om de vluchters te pakken. Terwijl Thomas De Gendt zich verzekerde van de bergtrui, bleven maar twee renners in zijn wiel over. Bizkarra en Más konden bijbenen, de andere twee haakten af. Toen De Gendt met nog ruim 20 kilometer te gaan solo aanviel, was het gat met het peloton nog twee minuten.

Op de Port de Collabós duurde het ontzettend lang voordat de achtervolging op gang kwam, maar toen het gat 2'20" bedroeg trok Mitchelton-Scott de gashendel open. De Australische ploeg kon enkel een minuutje van de achterstand wegwerken. Marc Soler ging op aanraden van Movistar-kopman Valverde in de aanval. 

Boven op de Collabós had De Gendt een minuut voorsprong op een viertal: Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Simon Yates en Mathias Frank probeerden het gat op de Vlaamse koploper te dichten. Die had het lastig op de vals plat oplopende strok richting de finish. Maar de Vlaming boekte een dubbelslag: naast ritwinnaar was hij ook de nieuwe leider.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Jakobsen zegeviert in Tirreno-Adriatico: ‘Er moet tegenwoordig vaak een fotofinish aan te pas komen’

Fabio Jakobsen heeft de tweede rit in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlandse topsprinter was zijn...

Pidcock na solo in Strade: ‘Dit was niet een vooropgezet plan’

"Dit was niet het plan", zei een uitgeputte Pidcock na afloop. "Dit is een...

De comeback van Mathieu van der Poel: hoe ver komt hij volgend jaar in Milaan-Sanremo?

Mathieu van der Poel werd in een klap binnen en buiten de wielerwereld bekend...