HomeWorldTourClásica San Sebastián: Mollema moet enkel Alaphilippe voorlaten

Clásica San Sebastián: Mollema moet enkel Alaphilippe voorlaten

Julian Alaphilippe heeft de Clásica San Sebastián gewonnen. De Fransman bleef Bauke Mollema in 'zijn' koers voor. Anthony Roux completeerde het podium in het Baskenland.

Al vroeg in de koers zou er een kopgroep van zes ontstaan. De namen: Loïc Chetout (Cofidis), Pablo Torres (Burgos), Lluis Mas (Caja-Rural), Cyril Barthe, Aritz Bagües en Sergio Rodríguez (allen Euskadi-Murias). Ze reden een mooie voorsprong bijeen, maar vormden nooit een bedreiging voor de favorieten voor de zege. De Fransman Barthe werd uiteindelijk op een kleine 35 kilometer van de streep als laatste vluchter teruggepakt. 

In de groep met favorieten was het Steven Kruijswijk die zich constant actief toonde. Op de niet heel zware Arkale probeerde de Brabander een gat te slaan, maar de concurrentie reed op het wiel van de nummer vijf van de jongste Tour de France. Het grootste slachtoffer van het geweld van onder meer Kruijswijk was Miguel Ángel López, de Colombiaanse klimmer van Astana. 

Kruijswijk wist desondanks niet weg te komen uit de groep met favorieten. Een groep van vijftien, met onder anderen Antwan Tolhoek, wist wel los te komen, maar de aanval werd in korte tijd teniet gedaan door Team Sky. De tactiek was duidelijk: de Britse ploeg wilde kopman Egan Bernal naar de loodzware laatste beklimming leiden. Murgil Tontorra is 1,8 kilometer aan gemiddeld 11,3 procent, vergelijkbaar met de Muur van Huy. 

Er werd nog wel aangevallen in de aanloop naar de klim, maar de snelheid in het peloton zakte. Het peloton werd echter opgeschrikt door een zware valpartij, waarbij onder anderen Gorka Izagirre, Primoz Roglic, Bernal, Mikel Landa en Tony Gallopin bijlagen. Vooral Landa en Bernal leken er slecht aan toe. 

Even leek het peloton niet te weten of het snelheid moest maken, maar Trek-Segafredo nam op veertien kilometer van het einde toch het heft in handen. Aan de voet van de Murgil Tontorra werd er weer gevallen, waardoor het peloton enigszins uit elkaar werd gereden. Op de steile stroken kwam de eerste aanval van Tolhoek. De Zeeuw sloeg een mooi gat met Rudy Molard, maar ze werden overvleugeld toen Mollema en Alaphilippe aangingen. 

Mollema kwam als eerste boven met Alaphilippe. De Groninger besloot door te rijden met de Fransman, waardoor de achtervolgende groep met Tolhoek, Molard, Ion Izagirre en Greg Van Avermaet geen meter dichterbij kwam. Het viertal werd niet snel daarna opgeslokt door een groep daarachter. In de laatste kilometer kwam Mollema niet op kop om de snellere Alaphilippe nerveus te maken, maar dat mocht niet baten. De tweevoudig ritwinnaar in de Tour was simpelweg sneller dan Mollema. 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Meer zoals dit

Jakobsen zegeviert in Tirreno-Adriatico: ‘Er moet tegenwoordig vaak een fotofinish aan te pas komen’

Fabio Jakobsen heeft de tweede rit in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlandse topsprinter was zijn...

Pidcock na solo in Strade: ‘Dit was niet een vooropgezet plan’

"Dit was niet het plan", zei een uitgeputte Pidcock na afloop. "Dit is een...

De comeback van Mathieu van der Poel: hoe ver komt hij volgend jaar in Milaan-Sanremo?

Mathieu van der Poel werd in een klap binnen en buiten de wielerwereld bekend...