HomeWorldTourVoorbeschouwing: Omloop het Nieuwsblad 2018

Voorbeschouwing: Omloop het Nieuwsblad 2018

We beginnen met Alex Roeka: "Ze moeten zo langzaam aan, maar weer eens gaan rijden. De stilte heeft al weer lang genoeg geduurd. Ik wil de vlucht weer zien…, het strijden. De rennersblik, die in de verte tuurt."

We geven het grif toe; het wielerseizoen begint niet in de Omloop het Nieuwsblad. Neen, al in januari kunnen we genieten van hardrijden op de fiets. En wat hebben we in de tussentijd al kunnen zien? Genoeg. Best gek eigenlijk dat we de Omloop nog altijd als de echte start van het wielerseizoen zien, toch? De koers is niet alleen van Europa. De koers wordt meer en meer een wereldwijde aangelegenheid. Om maar eens met K3 te spreken: "Van Afrika tot in Amerika. Van op de Himalaya tot in de woestijn".

En toch…

Een oud wielerspreekwoord luidt: "Is het WK veldrijden voorbij, dan is de Omloop nabij!" Hoewel er in 2018 al behoorlijk wat koersen zijn verreden gaan de harten van veel koersliefhebbers uit de lage landen pas echt sneller kloppen als de Omloop het Nieuwsblad zich aandient. Het gevoel wordt perfect omschreven door Alex Roeka in het lied 'Verlangen naar de koers'.

Lege weken gaan zich wreken, maken je chagrijnig en jaloers.
Zonder renners is het leven zoo…, godvergeten, platvloers…

Natuurlijk gunnen we in Noordwest-Europa landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Colombia, Australië, Argentinië en Oman ook hun koersen. Zeker als wij die wedstrijden ook nog eens kunnen aanschouwen via televisietoestellen. Maar we willen tegelijkertijd ook dat er weer over 'onze wegen' wordt gekoerst. De winter is bij ons pas gedaan als de start van de Omloop is gegeven. 

 

Parkoers elite mannen

Ze moeten zo langzaamaan, maar weer eens gaan beuken,
Over die helse kasseien strook,
Leven dat doe je nou eenmaal niet nee…, in de keuken,
Maar in de modder, hoe dan ook

In de Omloop het Nieuwsblad halen we de Michel Wuyts bingokaart en termen als 'bitumineuze voegvullingsmassa' weer van stal. Haaghoek, Berendries, Tenbosse; ze komen allemaal voorbij op het vernieuwde, bijna 200 kilometer lange parkoers. Zoek niet naar de Taaienberg in het routeboek, want de helling waar Tom Boonen de afgelopen jaren steevast de finale opende is er niet meer bij. Net als Boonen zelf. 

Een andere opvallende wijziging in het parkoers zien we aan het einde. De finish ligt namelijk niet meer in Gent, zoals de afgelopen jaren het geval was, maar in Ninove. De finish van de Ronde van Vlaanderen vindt daar al enkele jaren niet meer plaats. Maar goed, met de Omloop mogen ze daar toch weer een finale van een topkoers organiseren. De finish ligt op de Halsesteenweg, zoals dat ook in Vlaanderens Mooiste het geval was.

En heeft u nog verder naar het parkoers gekeken? Doe maar, want dan ziet u de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg staan. Deze twee legendarische hellingen zijn opgenomen in de absolute finale. Mooi voor nostalgici, maar eigenlijk mooi voor iedereen. Want de vroegere finale van de Vlaamse hoogmis stond altijd garant voor spektakel. De Muur is ook mooi voor Alex Roeka, want hij schreef over deze helling ook al een lied.

Ja, dan komt de muur en hij bijt meteen,
Het zuur snijdt door je heen, gemeen, een, twee, nee.
Hij trekt je adem en je snot vanonder uit je rauwe strot.
Waarom, o God, waarom?

Parkoers elite vrouwen

Ook de vrouwen rijden van Gent naar Ninove. Minder kilometers, minder hellingen, minder kasseien, maar desondanks een koers om 'U' tegen te zeggen. Ook voor de dames wacht een finale waarin de hellingen elkaar opvolgen. Vanaf halfkoers, als de Katteberg op het menu staat, is het zaak om continu bij de les te zijn. Om de zoveel kilometer is het weer koekenbak. Na 122 kilometer gaat er hoe dan ook een sterke renster zegevieren.

 

Favorieten elite mannen

Nu we dit weten is het tijd voor de favorietenlijstjes. Wie staan er goed voor? Als we het hebben over kanshebbers bij de mannenwedstrijd denken we allereerst aan Greg Van Avermaet. Hij kan de Omloop voor het derde jaar op rij winnen. Gaat hij dat ook doen? Als we zijn machtsontplooiing in de derde etappe van de Ronde van Oman zagen zijn we zeker geneigd dat te zeggen. De concurrenten stonden immers niet eens op de frontale finishfoto. Straffe kost!

Gelukkig zijn er nog heel wat kapers op de kust. De ploeg Quick-Step is misschien wel de grootste bedreiging voor de Olympisch kampioen van Rio de Janeiro. Met tweevoudig Omloop-winnaar Gilbert en kleppers als Terpstra, Stybar en Gaviria heeft het kamp Lefevere diverse ijzers in het vuur. Zij zullen ongetwijfeld gaan bewijzen dat er leven is na Tom Boonen.

En wat te denken van Tim Wellens? Zijn eindzege in de Ruta del Sol heeft hem behoorlijk wat zelfvertrouwen gegeven. Hij is in vorm, maar kan hij het ook in Vlaanderen? Dat zal de koers moeten uitwijzen. De aanwezigheid van enkele kasseienstroken is niet in zijn voordeel, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Wellens de verwachtingen weet te overtreffen. En waarom kan er niet een andere renner van Lotto-Soudal winnen. Tiesj Benoot, bijvoorbeeld. Of schroeft Jens Keukeleire zijn beste benen onder?

Wellens (links) kende een prachtige generale voor de Muur van Geraardsbergen op de muur van Alcala De Los Gazules.

Zijn we er nu? Nee. Integendeel. We kunnen nog een heel blik Belgen opentrekken. Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Oliver Naesen, Jürgen Roelandts, Edward Theuns, Stijn Vandenbergh. Met een schuin oog zullen we ook Wout van Aert in de gaten houden. En wat kan Stijn Devolder nog? Sterke Stijn keert immers terug op het parkoers van zijn tweede zeges in de Ronde van Vlaanderen. Levert hem dat nog eens een superdag op?

Tien jaar geleden won Stijn Devolder de Ronde. Lukt het nu op soortgelijk terrein?

Ach ja, kanshebbers genoeg. En dan hebben we alle buitenlandse kanshebbers nog. Nederland levert de eerder genoemde Terpstra, maar heeft met Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle nog meer renners voor deze koers. En laten we maar niet beginnen over renners uit andere landen als we voor de finish van de Omloop klaar willen zijn. Bekijk die maar in onderstaande lijst.

Favorieten elite mannen volgens Wieler Revue

*****
Greg Van Avermaet
****
Niki Terpstra, Sep Vanmarcke
***
Jasper Stuyven, Matteo Trentin, Oliver Naesen, Tim Wellens 
**
Arnaud Démare, Sebastian Langeveld, Jürgen Roelandts, Philippe Gilbert, Dylan van Baarle, Magnus Cort Nielsen, Zdenek Stybar
*
Daniel Oss, Marcus Burghardt, Sonny Colbrelli, Edvald Boasson Hagen, Fabio Felline, Oscar Gatto, Julien Vermote, Bryan Coquard, Edward Theuns, Michael Matthews, Søren Kragh Andersen, Tiesj Benoot, Jasper De Buyst, Jens Keukeleire, Stijn Vandenbergh, Luke Durbridge, Sonny Colbrelli, Matti Breschel

Favorieten elite vrouwen

We moeten het tot slot nog hebben over de Omloop voor de vrouwen. Want ook de dames beginnen aan het voorjaar. En er staan een hele hoop kleppers aan de start die de koers kunnen winnen. Zo maakt Chantal Blaak haar debuut in de regenboogtrui. De klassiekerspecialiste van Boels-Dolmans zal er alles aan doen om in ieder geval één Vlaamse voorjaarskoers op haar naam te schrijven. En waarom zou dat niet gelijk kunnen lukken?

Wat Quick-Step Floors is in de wedstrijd voor mannen is Team Sunweb in de vrouwenkoers. Lucinda Brand, de winnaar van vorig jaar, staat aan het vertrek. En de winnaar van het brons op de WK veldrijden in Valkenburg is dit jaar opnieuw één van de speerpunten in de klassiekerselectie van de Nederlandse ploeg. Maar vlak ook Ellen van Dijk, Floortje Mackaij en Coryn Rivera niet uit. Zij hebben eveneens al grote wedstrijden in het voorjaar gewonnen. 

Zegeviert Lucinda Brand net als vorig jaar in de Omloop?

Veel Belgische favorieten in het vrouwenpeloton rijden er niet rond, maar Jolien D'Hoore is wel één van de absolute topfavorieten. Geef haar geen kans om te sprinten, want meestal ben je dan geklopt. Daarnaast heeft haar nieuwe ploeg, Mitchelton-SCOTT,  met wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten, Amanda Spratt en Gracie Elvin nog meer sterke rensters in huis. Van Vleuten bewaart ook goede herinneringen aan het parkoers. In 2011 won ze in Ninove namelijk de Ronde van Vlaanderen. 

Viert Van Vleuten opnieuw in Ninove?

En natuurlijk zijn we er nu nog niet. Italië mag rekenen op Longo Borghini en Cecchini. Australiërs weten dat ze de snelheid van Chloe Hosking niet moeten onderschatten. Noorwegen hoopt op een stunt van de jonge, maar o zo talentvolle Susanne Andersen. En met Sheyla Gutiérrez Ruiz mag zelfs Spanje hoop op een overwinning koesteren.

Favorieten elite vrouwen volgens Wieler Revue

*****
Lucinda Brand
****
Chantal Blaak, Coryn Rivera
***
Jolien D'Hoore, Ellen van Dijk, Elena Cecchini
**
Elisa Longo Borghini, Annemiek van Vleuten, Sheyla Gutierrez Ruiz, Chloe Hosking, Gracie Elvin
*
Roxane Fournier, Janneke Ensing, Eugenia Bujak, Danielle Rowe, Anouska Koster, Amanda Spratt, Christine Majerus, Lisa Klein, Maria Giulia Confalonieri, Tiffany Cromwell, Susanne Andersen

De Omloop het Nieuwsblad wordt uitgezonden door Eurosport, NOS en Sporza. In Vlaanderen zijn ze er natuurlijk het vroegst bij. Op één begint het al om 13.30 uur.

En tot die tijd? Laat Alex Roeka maar zingen.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Jakobsen zegeviert in Tirreno-Adriatico: ‘Er moet tegenwoordig vaak een fotofinish aan te pas komen’

Fabio Jakobsen heeft de tweede rit in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlandse topsprinter was zijn...

Pidcock na solo in Strade: ‘Dit was niet een vooropgezet plan’

"Dit was niet het plan", zei een uitgeputte Pidcock na afloop. "Dit is een...

De comeback van Mathieu van der Poel: hoe ver komt hij volgend jaar in Milaan-Sanremo?

Mathieu van der Poel werd in een klap binnen en buiten de wielerwereld bekend...