Door: Tim de Vries
Nieuws

Wout van Aert primus in heringevoerde Elfstedenronde

Van Aert is in Brugge de beste in de sprint van een kleine groep.

Rudy Patry won in 1989 de laatste Elfstedenronde. Maar vandaag heeft de intussen 55-jarige Belg ten langen leste een opvolger gekregen. Na goed tweehonderd kilometer koers door West-Vlaanderen drukt Wout van Aert zijn wiel als eerste over de streep. Hij is in de sprint de beste voor Mathieu van der Poel (Beobank - Corendon) en Lawrence Naesen (WB Veranclassic Aqua Protect).

De vluchters van de dag heten Antwan Tolhoek (Nederlandse selectie), Tom Devriendt (Wanty - Groupe Gobert), Philipp Walsleben (Beobank - Corendon), David Boucher (Pauwels sauzen - Vastgoedservice), Rob Ruijgh (Tarteletto - Isorex) en Wayne Stijns (Team Differdange - Losch). Hoewel de heren vier minuten pakken mogen ze geen hoop koesteren op dagsucces, daar ze vlak voor de start van de lokale omlopen worden gepakt door een groep tegenaanvallers.

Korte solo Van der Poel

Bij het binnenrijden van Brugge vindt Mathieu van der Poel, gisteren nog actief op de Mont Ventoux, zijn tijd gekomen om aan de boom te schudden. Hij draait als eerste het lokale circuit op, maar een lang leven is zijn solo niet gegund. Al snel wordt hij weer bijgehaald door de achtervolgende meute.

In deze groep zien we naast Van der Poel Tosh Van der Sande (Lotto - Soudal), Frederik Backaert (Wanty - Groupe Gobert) en Wout van Aert (Verandas Willems - Crelan) als grootste namen. Jens Keukeleire, vandaag in actie voor de Belgische selectie, geeft voor eigen volk ook acte de presence in de groep. Ook Tolhoek en Ruijgh kunnen hun wagonnetje nog aanhaken.

Wout van Aert pakt sprint om de zege

Het peloton jaagt nog wel onder aanvoering van Cibel - Cibon, Marlux - Napoleon Games en later nog Quick-Step Floors, maar komt niet meer in het stuk voor. Een achtervolgende groep, met daarin onder meer Sean de Bie, Oliver Naesen, Huub Duyn en Edward Theuns dringt ook nog even aan. Toch is het de kopgroep van dertien die mag strijden om de zege.

In de laatste ronde regent het aanvallen, maar de sprint met een kleine ploeg kan niet worden ontlopen. Hierin start Wout van Aert vanaf de laatste positie, maar de tweevoudig wereldkampioen veldrijden is ruimschoots de sterkste. Hij verslaat Mathieu van der Poel en Lawrence Naesen.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws