Zelfs valpartij weerhoudt Remco Evenepoel niet van WK-dubbel

Remco Evenepoel heeft na de tijdrit nu ook de wegrit gewonnen op het wereldkampioenschap. Het 'wonderkind op wielen' kwam tijdens de koers ten val, maar na een achtervolging reed de Belg zijn concurrenten alsnog allemaal stuk voor stuk uit het wiel.

Remco Evenepoel
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel

Vooraf was het de niet de vraag of Evenepoel wereldkampioen zou worden in Innsbruck, maar met hoeveel minuten voorsprong hij de juniorenwedstrijd zou winnen. Op goed 72 kilometer van de finish leek een wereldtitel echter ver weg.

De Belg was namelijk één van de betrokkenen bij een massale valpartij. Door geklungel - de mechanieker zag het Belgische monstertalent over het hoofd - duurde het lang voordat veelvraat van het juniorenpeloton zijn weg kon vervolgen. En vooraan stonden ze niet stil.

Toch wist de 'topfavoriet der topfavorieten' na een indrukwekkende remonte al snel weer aan te sluiten. Marius Mayrhofer was intussen al wel vertrokken uit de voorste groep. Andrea Piccolo vergezelde de Duitser vooraan. Maar de twee zouden een wereldtitel van de Belg niet kunnen voorkomen. 

Mayrhofer zou nog wel het langst weerstand kunnen bieden. Bovenaan de eerste van twee beklimmingen van Igls was de Duitser samen met Karel Vacek nog de enige die Evenepoel niet uit het wiel had gereden. 

Vacek kreeg krampen in de afdaling, waardoor zijn winstkansen definitief prullenbak in konden. Mayrhofer kon de 18-jarige Belgische wielerhoop nog iets langer volgen, maar aan het begin van de slotklim was het Duitse sprookje uit.

De koers was gereden. Evenepoel, die weinig tactisch vernuft nodig had omdat hij simpelweg te sterk was voor alles en iedereen, kon in de slotkilometers spelen met het publiek.

Aan de meet pakte de toekomstige benjamin van Quick-Step Floors uit met een zegegebaar à la Philippe Gilbert om zijn tweede wereldtitel in drie dagen te vieren.

Remco Evenepoel viert zijn wereldtitel.

De strijd om de podiumplaatsen was nog wel spannend. Mayrhofer moest tot het gaatje gaan om zijn zilveren medaille veilig te stellen, en Alessandro Fancellu (Italië) streed met Alexandre Balmer (Zwitserland) om de bronzen plek. Fancellu ging uiteindelijk met de laatste medaille aan de haal.