Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Mathieu van der Poel ontleed in 9 stellingen

Mathieu van der Poel (24) dendert alweer op indrukwekkende wijze door het crossseizoen. In ons januarinummer maakten Michel Wuyts en Richard Groenendaal een tussenbalans op. Mathieu van der Poel ontleed in 9 stellingen!

Mathieu van der Poel
Door: Redactie Wieler Revue
Fotografie: Cor Vos
Content: Arne Temmerman

Stelling 1

De overmacht van Van der Poel dit seizoen lag in de lijn van de verwachtingen.

Richard Groenendaal: “Moeilijk te zeggen, maar het is geen complete verrassing natuurlijk. Vorig seizoen werd hij wel nog een paar keer geklopt door Wout van Aert, iets wat dit seizoen minder gebeurd is. Ik denk aan een combinatie van twee dingen: Mathieu is gewoon nog een tikkeltje beter dan vorig jaar en Wout net die paar procentjes minder. Als je ziet dat Mathieu op rechte stukken nog twee tandjes groter kan rijden dan in het verleden, tsja..”

Michel Wuyts: “Zeker niet. Ik had eerder verwacht dat Van Aert weer zou aanknopen met zijn beste niveau. In de eerste cross van het seizoen in Geraardsbergen werd dat ook meteen bevestigd. De manier waarop hij daar de Muur opknalde was echt indrukwekkend. Maar daarna begonnen de gekende sponsorperikelen die een grote impact hebben gehad op zijn prestaties. Ook het hoge niveau van Van der Poel had ik niet zien aankomen. Zeker niet na zijn druk zomerseizoen, waarin hij zowel weg- als mountainbikewedstrijden combineerde. De weerbots is er echter niet gekomen en dan kom ik maar tot één vaststelling: zijn talent is gewoon nog groter dan ik al vermoedde.”

Stelling 2

Van Aert zal de kloof met Van der Poel niet meer dichten dit seizoen.

Groenendaal: “Op dit moment is het verschil groot, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor Mathieu een terugval krijgt. Ik verwacht ook wel dat Wout nog iets sterker zal worden dan dat hij in het begin van het seizoen was. Maar om Mathieu echt te gaan kloppen… Dat wordt moeilijk vrees ik.”

Wuyts: “Het verleden leert ons dat het zeer moeilijk is om de rollen nog om te draaien eens je een problematiek kent in de beginperiode van een crossseizoen. Ik kan alleen maar hopen dat er snel meer duidelijkheid komt over zijn wegprogramma. In het veld rest er hem enkel nog de wereldbeker en de kampioenschappen. Een vierde wereldtitel zou voor Van Aert natuurlijk het nec plus ultra zijn. ”

Stelling 3

Ploegmanager Christoph Roodhooft heeft een niet te onderschatten rol in het succes van Mathieu van der Poel.

Groenendaal: “Ik denk dat Mathieu inderdaad kan terugvallen op een zeer stabiele organisatie. Christoph brengt rust en zorgt dat Mathieu zijn ding kan doen. Maar dat is ook gewoon de rol van een teammanager.”

Wuyts: “Vergeet vooral ook broer Philip niet. Samen zijn ze organisatorisch buitengewoon sterk. Alles is tot in de puntjes geregeld bij Corendon-Circus. Ze lopen telkens een paar stappen voor op de andere ploegen. Zo was het ook een slimme zet om Canyon aan boord te halen. Het Duitse fietsmerk wil van Mathieu een wereldspeler maken en betaalt ook een deel van zijn loon. Het salaris dat Mathieu nu opstrijkt wil geen enkele wegploeg op dit moment betalen.”

Stelling 4

De cijfers bewijzen het, Roger de Vlaeminck zegt het: de cross is saai geworden.

Groenendaal: “Je kan er niet onderuit dat het momenteel niet echt spannend is. Al wordt er wel op een heel hoog niveau gereden. Mathieu moet zich ook helemaal niet inhouden om het spannend te houden. Laatst reed hij twee ronden mee in een groepje. Dat ziet er gewoon niet uit. Hij zit dan op zijn dooie gemakje rond te rijden. Op die manier houdt hij én het publiek voor de gek én het is denigrerend tegenover zijn tegenstander. Neen, laat hem dan maar gewoon zijn ding doen.”

Wuyts: “Ik weiger mee te doen aan stemmingmakerij. De kijkcijfers zijn bovendien helemaal niet zo slecht. In de Wereldbekercross in Koksijde waren er meer kijkers dan het jaar ervoor. Als het nu saai is, was het in de topjaren van Sven Nys ook saai. Van der Poel moet ook niet voor de spanning zorgen. Als topsporter moet je altijd het beste van jezelf geven. Dat is de essentie van sport. Ik geniet van de suprematie van Van der Poel omdat ik volmaaktheid zie.”

Stelling 5:

De jonge Richard Groenendaal had Van der Poel het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Groenendaal: “Neen, absoluut niet. Ik maak me hierover geen illusies, haha.”

Stelling 6:

Van der Poel kampt met een WK-complex.

Groenendaal: “Dat lijkt me wat sterk. Op het WK in 2017 was hij super maar had hij gewoon materiaalpech. Vorig jaar was hij inderdaad iets minder. Mathieu had het lastig met het verwachtingspatroon in Nederland. Hij kon in eigen land maar één ding doen en dat was winnen. Dan is het een hele klus om kalm te blijven.”

Wuyts: “Dat is misschien wel correct. Van der Poel neemt het altijd bijzonder speels op, behalve op het WK. Zo moest hij in Valkenburg een half uur voor de start van het WK nog snel naar het toilet. Dat was een teken aan de wand. Vorig jaar zag je hem echt kraken onder de gigantische druk in Nederland. Al leert het verleden ons dat crossers die domineren doorheen het seizoen op het WK naast de hoofdprijs grijpen. Het is niet toevallig dat Nys zijn beste WK heeft gereden in Louisville 2013. Daar werd het WK met een dag vervroegd en had hij dus geen tijd om zich zenuwachtig te maken.”

Stelling 7:

Van der Poel komt in de problemen van zodra het bergop gaat.

Groenendaal: “Mathieu is heus geen slechte klimmer en heeft dat al voldoende bewezen. We mogen hem niet afrekenen op de Koppenbergcross van dit jaar. Daar was hij ziek of heeft hij er met de pet naar gegooid. Adrie van der Poel verklaarde dat hij voor de cross al aangaf dat hij er niet echt zin in had. Tja, dat is natuurlijk cruciaal. Als je in je hoofd niet bereid bent om door de muur te gaan dan lukt het ook effectief niet. Zelfs als je Mathieu van der Poel heet.”

Wuyts: “Steile partijen liggen hem niet. Hij zal ook wel gelukkig zijn dat de cross in Francorchamps niet meer op de kalender staat. Daar werd hij keer op keer geklopt door Van Aert, die ook de betere loper is. Maar het is ook een mentale kwestie: een slechte eerste ervaring en dan gaat het vanzelf tussen de oren kruipen. Ook op het WK in Valkenburg lagen er stukken in het parkoers die hem niet lagen. Dat heeft ongetwijfeld meegespeeld in zijn hoofd.”

Stelling 8:

Van der Poel wint in 2019 meteen een voorjaarsklassieker.

Groenendaal: “Laat hem lekker doen zonder veel druk en verwachtingen. Mathieu heeft natuurlijk wel het nadeel dat zijn prestaties meteen zullen vergeleken worden met die van Wout.”

Wuyts: “In Gent-Wevelgem doet hij mee voor winst. Men dicht hem ook de capaciteiten toe om op korte termijn te schitteren in de Waalse klassiekers. Daar durf ik aan te twijfelen. Hij moet opletten dat hij niet te veel spiermassa kweekt. Ik zou vooral focussen op de Vlaamse klassiekers. Maar het spreekt voor zich dat hij over een enorm potentieel beschikt om ook in de grote wegkoersen mee te doen voor de prijzen. De sterren stonden eigenlijk nooit gunstiger. In het klassieke veld is er op Sagan na, niemand van het niveau Boonen of Cancellara. Aan Mathieu om zich daartussen te nestelen.”

Stelling 9:

Weg/veld/mountainbike is niet langer combineerbaar.

Groenendaal: “Vorig jaar was zijn wegcampagne nog beperkt. Maar dit jaar komen daar de voorjaarsklassiekers bij en daar stel ik mezelf eerlijk gezegd toch vragen bij. Ik denk ook dat ik niet de enige ben die daar vraagtekens bij heeft. Moest ik hem begeleiden zou ik mezelf toch even achter de oren krabben bij het zien van zulk druk schema.”

Wuyts: “Hier volg ik Richard. Ik verwachtte deze winter al een terugslag van zijn drukke zomerschema. Er is een mogelijkheid, op voorwaarde dat hij begint te werken met een trainer en snoeit in zijn wintercampagne. Als hij traint zoals de groten dat doen en meer rustpauzes inlast, kan hij nog 15% beter worden.”

 

Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass