HomeAchtergrondColumn Filemon: Kelderman Superman

Column Filemon: Kelderman Superman

Eerder verschenen in Wieler Revue 5 (3 juli 2014)

Wilco Kelderman gaat de Tour winnen. Dat is één ding dat zeker is. En geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om die verwachting te temperen. Ik laat dit door niets of niemand uit m’n kop zetten.

Bij ieder talent dat opstaat in de wielerwereld wordt er meteen door alles en iedereen geroepen dat we niet te hoge verwachtingen mogen hebben. Daardoor zou de renner in kwestie slecht gaan presteren. Ook over Wilco las ik al in columns en op fora dat niemand het in z’n stomme kop mag halen ook maar de minste verwachting te tonen. Iedere verwachting, hoe klein ook, zou hem naar de verdoemenis helpen. Je moest maar kijken naar Pieter Weening, waarover Bert Wagendorp in een stuk beschreef hoe hij de Tour kon winnen. Door dat, overigens uiterst vermakelijke stukje, zou Weening uiteindelijk geen grote ronde winnen. Tenminste, dat riepen de amateurpsychologen. En ook Remmert Wielinga’s carrière zou door hoge verwachtingen van publiek en pers heimelijk mislukt zijn. Toch weet ik één ding zeker. Als je echt een potentieel Tourwinnaar bent, word je niet warm of koud van wat geblaat van journalisten en wielerfans. Ik geloof daar niet in en laat me er ‘verwachtings-technisch’ ook niet door ontmoedigen.

— Hoop

Want hoop is het enige waar de wielerkijker zich 99 procent van de koers-kijk-tijd aan vastklampt. Je mag toch wel iets terugkrijgen in ruil voor het kijken van de vlakke etappes van de Vierdaagse van Duinkerke of de tijdrit van de Driedaagse de Panne? Die hoop kan je de fanatieke wielerkijker toch niet ontnemen? Tijdens de gezapige kopgroep-wordt-teruggepakt-massasprint-etappes hoop en verwacht ik met volle teugen.

Als Wilco voor de achtste keer de Tour de France gewonnen heeft, gaat hij namelijk ook alle klassiekers winnen. En daar moet ik nog wel even bij zeggen dat, wanneer hij voor de eerste keer de Tour wint, hij heel chic de etappe die eindigt op de Mont Ventoux aan Froome geeft. Sommigen noemen het vernederend, ik vind het gul. De eerste klassieker die hij wint is trouwens Parijs-Tours. Puur om Merckx te pesten. Natuurlijk wordt hij ook wereldkampioen en verbetert hij met elf vingers in zijn neus het werelduurrecord. Hij wordt wereldberoemd en slaat regelmatig een golfballetje met de president van de VS. Ook mag hij Oprah Winfrey, Brad Pitt en Angelina Jolie tot zijn vriendenkring rekenen. In de winterse rustperiode lost hij in zijn eentje het conflict in Oekraïne op en redt daarnaast ook de Europese Unie. Nadat hij op zijn 65ste een oplossing heeft gevonden voor het klimaatprobleem trekt hij zich terug om een Nobelprijs-winnend boek te schrijven. Hij wordt de eerste mens die naast de Nobelprijs voor de Vrede ook de literatuur-versie wint. Vervolgens wacht iedereen het vreselijke moment af dat hij sterft en de wereld moederziel alleen achterlaat. Maar als hij al 150 jaar is, wordt onomstotelijk door hemzelf bewezen dat hij onsterfelijk is. Op zijn 151ste wint hij dan maar als alleroudste deelnemer ooit nogmaals de Tour.

Dat zijn in grove schetsen de verwachtingen die ik van Wilco heb. Eigenlijk zijn het er nog meer, maar ik wil hem natuurlijk niet echt zenuwachtig maken. En ik weet zeker dat hij ze in gaat lossen. Deze zekerheid is mijn brandstof om honderden kopgroep-wordt-gepakt-massasprint-etappes te kijken. Totdat Wilco de Tour wint. En hoe hij zal reageren wanneer hij dit stukje leest? Hij haalt zijn schouders op en fietst er geen seconde langzamer om.

Geen column van Filemon missen? Neem nu een jaarabonnement op Wieler Revue, inclusief gratis BBB Bril

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...