Door: Tim de Vries
Tour de France

Bardet opgelucht met podiumplaats, teleurgestelde Landa strandt op seconde

Servais Knaven: 'We zullen de sprint moeten aantrekken voor Landa.'

Romain Bardet verloor gisteren nog bijna zijn plek op het eindpodium. Aan het einde van de 22,5 kilometer lange tijdrit door Marseille hield hij één seconde over op Mikel Landa. Een zucht scheidt de twee renners momenteel. Toch denken beide heren niet dat er vandaag in de rit over de Champs-Élysées nog verandering in komt. 

"Ik heb alles gegeven, maar ik was gewoon niet goed genoeg", luidt de verklaring van Bardet na de tijdrit. "De afgelopen dagen voelde ik me al niet super, daarvoor heb ik vandaag de prijs betaald. Ik werd vanochtend al niet lekker wakker, en ik wist dat de benen er niet waren, maar ik kon niet zomaar opgeven. Tijdens de tijdrit heb ik geen moment aan het podium gedacht; ik wilde alleen maar zo snel mogelijk naar de finish."

"Uiteindelijk heb ik het eindpodium gehaald, dus ik ben tevreden", meldt de kopman van AG2R La Mondiale, die ook de tijd neemt om zijn ploegmaats te bedenken. "Ik ben erg trots op de ploeg en al mijn vrienden die de afgelopen drie weken bij me waren."

Romain Bardet is helemaal gesloopt na zijn tijdrit.

In kamp 'Landa' was er sprake van teleurstelling. Goed, Chris Froome verzekerde zichzelf zo goed als zeker van de eindwinst, maar het podium voor zijn meesterknecht behoorde ook zeker tot de mogelijkheden. Uteindelijk strandde Landa dus op een tel. "Het is zonde. Ik ging nooit op zoek naar die laatste seconde. Dat is misschien door een gebrek aan ervaring. En op een seconde na mis ik het podium."

Het maakt dat Landa toch niet helemaal tevreden is. "Dit zorgt toch wel voor een wrang gevoel. Ik zal morgen (in de slotrit naar Parijs, red.) moeten aanvallen", besloot de Spanjaard met een knipoog. 

Sky-ploegleider Servais Knaven zag het van zeer dichtbij. "Het is zo jammer dat hij op een seconde van het podium eindigt. Mikel heeft zich 100 procent ingezet." Knaven zinspeelde tegenover Sporza ook nog lachend op een eventueel stuivertje wisselen morgen. "We zeiden het net nog al lachend: we zullen morgen de sprint moeten aantrekken voor Landa."

Landa's tijdrit was net niet genoeg.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws