Door: Tijn van der Muuren
Tour de France

Froome wint Tour de France in Marseille, Bodnar kraait victorie in tijdrit

Froome pakte veel tijd op Romain Bardet en Rigoberto Uran.

Maciej Bodnar heeft de twintigste etappe van de Tour de France gewonnen. In de tijdrit was hij één seconde sneller dan zijn landgenoot Michal Kwiatkowski. Chris Froome pakte veel tijd op Romain Bardet en Rigoberto Uran en wint zodoende de Tour de France. 

Nadat Taylor Phinney de man was die een eerste serieuze tijd neerzette, was het de Pool Maciej Bodnar die Phinney’s tijd met 1’06’’ verpulverde. Zelfs wereldkampioen Tony Martin kon die toptijd niet verbeteren.

Pas vele renners later was het verrassend Michal Kwiatkowski die zeer dichtbij zijn landgenoot Bodnar kon komen. De helper van Froome kwam echter één luttel secondje tekort om een nieuwe referentietijd neer te zetten.

De hoop voor alle LottoNL-Jumbo-minnenden viel ondertussen in duigen. Op het klimmetje naar Notre-Dame de la Garde had de Sloveen namelijk materiaalpech en verloor zo kostbare seconden. Uiteindelijk was de ritwinnaar van de zeventiende etappe 52 seconden trager dan de nog altijd leidende Bodnar.

Klassementsmannen

Alberto Contador verraste vriend en vijand door er in zijn waarschijnlijk laatste Tour nog een puike tijd uit te halen. Dat betekende tevens de opening van een reeks interessante klassementsrenners. Zo reed Mikel Landa een redelijke tijdrit, in tegenstelling tot nummer 2 Romain Bardet. Laatstgenoemde had slechte benen en kwam zodoende geen meter vooruit. Chris Froome daarentegen kon al snel tijd pakken op al zijn concurrenten. Op twee seconden na had hij de beste tijd bij het eerste tussenpunt.

Froome behield zijn voorsprong glansrijk. Bodnar was net iets te snel voor hem, evenals Kwiatkowski, maar geen van de klassementsmannen kon hem vandaag te snel af zijn.

Gerelateerd nieuws