Door: Matthijs Klerkx
Tour de France

Landa: 'Nooit meer zal ik knechten in een grote ronde'

De Bask werd als knecht van Tour-winnaar Froome vierde.

Mikel Landa zal geen grote ronde meer rijden als knecht van een andere renner.

Dat vertelde de Bask van Team Sky aan El País. "Ik wil nooit meer in deze situatie zitten, het is frustrerend", aldus Landa. "Ik wil niet herinnerd worden als iemand die veel meer had gekund. Een grote ronde proberen te winnen, dat is wat ik graag zou doen."

"Ik heb altijd mijn best gedaan voor kopmannen en collega's", blikte hij terug op de Tour. "Ik heb bijvoorbeeld op de Izoard doorgetrokken toen de drie podiumrenners me bijhaalden. Dan had ik geen 12 seconden verloren, maar ik ging door omdat Froome dat wilde."

Ook mocht de Bask op sommige momenten niet doortrekken van de Tour-winnaar. "Dan zei hij me: 'langzamer, langzamer'. Terwijl zijn Tour-zege nooit in gevaar was."

Bijna kwam Landa alsnog op het podium in Parijs, maar hij kwam één seconde tekort voor de derde plaats. "Maar de teleurstelling was niet heel groot, want ik verwachtte het al niet om daar te staan voordat ik de tijdrit reed. Ik verloor de derde plaats niet in de tijdrit, maar op de Izoard."

Movistar Team lijkt de grootste gegadigde om Landa binnen te halen. "Bij Astana ging het om de Italianen, bij Team Sky om de Britten. Misschien is het wel belangrijk om in een Spaanse ploeg te rijden. Maar het belangrijkste is wat de ploegbaas van mij wil."

Samen rijden met Valverde en Quintana? "In alle ploegen zijn er al kopmannen. Maar de kalender is groot en de bazen zullen wel weten hoe ze dat moeten aanpakken", besluit Landa.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws