Door: Matthijs Klerkx
Vuelta a España

De Gendt sprint in vluchtersgroep naar Vuelta-ritzege in Gijón

Ook De Gendt wint na een etappe in de Giro en Tour ook in de Vuelta.

Thomas de Gendt was de beste van een grote groep vluchters in rit 19 van de Vuelta a España. In Gijón kwam de Belg als eerste over de streep.

Na 18 ritten ging Chris Froome nog altijd soeverein aan de leiding in de Vuelta. Nummer 2 Vincenzo Nibali kreeg op de Alto de Santo Toribio de Liébana een klein tikje te verwerken en had nog maar 40 tellen voorsprong op de derde, Wilco Kelderman.

De negentiende etappe was opnieuw een uitgelezen kans voor de vluchters. 150 kilometer met onderweg vier beklimmingen en aankomst op zeeniveau in Gijón, een stad aan de noordkust van Spanje. Een groep van in totaal 27 renners weekte zich los van het peloton. Daarbij vier renners van Team LottoNL-Jumbo, met onder meer Koen Bouwman en Antwan Tolhoek.

Iván García Cortina, de 21-jarige Vuelta-debutant voor Bahrain Merida, reed naar zijn woonplaats en dat gaf de Asturiër vleugels. Hij koos voor een solo-onderneming en liep een minuut uit. Op de Alto de San Martín de Huerces ging Romain Bardet in de achtervolging. Op de top kwam hij aansluiten bij García.

In de afdaling naar Gijón voegden ook Rui Costa en Nicholas Roche zich bij het kopduo. De Ier zette solo door, maar werd even later weer bijgehaald. Nog vijf anderen sloten aan in de straten van Gijón. Na een ongeregelde slotkilometer was Thomas de Gendt de snelste.

Achteraan viel Alberto Contador aan, waarna Ilnur Zakarin antwoordde. Maar de Rus kraakte en werd weer bijgehaald door het peloton. Contador had net zoals in rit 12 Edward Theuns om hem te helpen. Team Sky en Team Sunweb dichtten het gat echter nog voor de finish in Gijón.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws