Door: Matthijs Klerkx
Vuelta a España

Froome pakt dubbel Tour-Vuelta, Trentin sluit af met winst in Madrid

Alberto Contador neemt afscheid van het professionele wielrennen.

Intro

De beschietingen waren over. Het stond vast dat Chris Froome, zonder vreselijke valpartij met alle gevolgen van dien, zijn absolute seizoensdoel zou gaan halen: het winnen van zowel de Tour de France als de Vuelta a España. De slotetappe in Madrid zou in het teken staan van twee zaken: de laatste koersdag ooit van Alberto Contador en het verdelen van de buit in de laatste rit in de Spaanse hoofdstad.

Zo kon Matteo Trentin bijvoorbeeld nog de groene trui overnemen van Froome zelve. De Italiaan, eerder al winnaar van rit 4, 10 en 13, moest dan zowel de tussensprint als de eindsprint winnen. Na alle plichtplegingen, champagnes en koffies onderweg, werd er inderdaad gesprint bij de Meta Volante. Met Trentin als winnaar.

Even later togen Rui Costa, Alessandro De Marchi en Nicholas Schultz, de talentvolle Australiër van Caja Rural-Seguros RGA, op pad. Onder het luiden van de bel werden Costa en De Marchi als laatste vluchters bijgehaald, waarna er nog één keer in deze Vuelta voor de zege werd gestreden. Dit gebeurde in een massasprint, een prooi voor Trentin. De Italiaan won met groot vertoon van macht, voor Lorrenzo Manzin en Søren Kragh Andersen. Froome werd elfde en pakte zo alsnog de groene trui. 

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws