Door: Barry de Vries
Vuelta a España

Retro: Het eerste Rood voor Chris Froome

Chris Froome pakt verrassend de leiding in tijdrit La Vuelta.

Ondanks een uitzonderlijke erelijst waarop vier keer de eindwinst van de Tour de France prijkt, wist Chris Froome nog nooit de rode leiderstrui naar Madrid te brengen. En dat terwijl de Brit tijdens de La Vuelta a España van 2011 al voor het eerst het rood om zijn schouders mocht slaan.

De tiende rit van de Vuelta van 2011 werd verreden op 29 augustus en bestond uit een individuele tijdrit over 47 kilometer met start en finish in Salamanca. Het klassement was de dag ervoor op de kop gegaan na een zware bergrit waarbij Bauke Mollema als nieuwe leider werd gevierd.  

Froome was als adjudant van Bradley Wiggins aangesteld en de Brit had zijn landgenoot in de negende etappe sterk verdedigd, maar in de tijdrit in Salamanca was Froome onverwachts 23 seconden rapper dan Wiggins. Tony Martin won weliswaar de etappe met bijna een minuut voorsprong, maar Froome schoof op naar de leiding in het klassement en nam daarbij de rode trui van Mollema over.

Het feest van Froome duurde slechts één dag want in opnieuw een zware bergrit hielp hij de oorspronkelijke kopman in het rood. Beide mannen wonnen uiteindelijk de Vuelta niet, wat wellicht te wijten was aan fanatiek aanvallende Froome. Hoe dan ook legde de geboren Keniaan dáár zijn basis voor al zijn overwinningen, en wellicht voor de eindwinst in de 2017 editie van de Ronde van Spanje.

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws