Door: Tijn van der Muuren
Vuelta a España

Contador maakt droom tot werkelijkheid en wint op Angliru, Froome behoudt rode trui

El Pistolero neemt afscheid in stijl. Kelderman verliest zijn podiumplek.

Een spektakel op de Angliru. Alberto Contador maakte zijn droom tot werkelijkheid door te winnen op de legendarische Alto de l'Angliru, terwijl Froome dankzij Wout Poels tijd pakt op zijn naaste concurrenten. Kelderman verliest zijn derde plek aan Ilnur Zakarin.

Door de stromende regen in de Noord-Spaanse bergen, kwam de race moeilijk op gang. Ongeorganiseerd poogden enkele renners weg te komen, maar vaak zonder resultaat. Uiteindelijk kwam een groep van twintig man weg, met daarbij onder meer Simon Yates en tweevoudig ritwinnaar Tomasz Marczynski. Zij reden echter niet ver weg, door kopwerk van Trek-Segafredo in dienst van Contador.

Op de eerste zware klim van de dag, de Cobertoria, was het in de kopgroep Enric Mas die de debatten opende. Even reed hij solo aan kop, maar al snel werd hij door de oprukkende achtervolgers weer bijgehaald. In het peloton nam Bahrein-Merida het stokje over van Trek.

Zakarin krijgt het lastig en demarrage Contador

Op de voorlaatste beklimming van de dag, de Alto del Cordal, bleek dat Ilnur Zakarin, de grootste bedreiging van Kelderman, niet de dagvorm had die nodig was. Hij leed onder het hoge tempo en moest lossen. In de afdaling kwam hij wel weer terug bij de groep der favorieten. 

Aan de voet van de Angliru opende Alberto Contador voor de laatste keer uit zijn carrière het vuurwerk met een scherpe aanval. Froome en zijn Sky-ploeggenoten lieten hem wegrijden en El Pistolero ging op zoek naar de kop van de koers: Marczynski. Ook Marc Soler, Enric Mas en Romain Bardet waren mee. Al snel moesten ook zij passen en begon Contador aan een solo van vijf kilometer op de bijna onmenselijk steile flanken van de Alto de l'Angliru. 

In de favorietengroep begon ook Kruijswijk aan een achtervolging op Contador. 

Contador loopt uit, Nibali moet lossen

Terwijl Contador enkel uitliep op de favorieten en Steven Kruijswijk knap standhield tegen de groep der favorieten, was het verrassenderwijs Nibali die het hoge tempo niet kon bijbenen. Tegelijkertijd reden Wout Poels en Chris Froome met z'n tweeën weg bij Kelderman en Zakarin. Ook Kelderman kon niet meer en moest Zakarin laten gaan. 

Poels loodst Froome naar eindwinst, Contador maakt droom tot werkelijkheid

Poels was bezig aan een fenomenale beklimming, want in no time was het gat tussen Froome en de Limburger en Contador gereduceerd tot een halve minuut. Maar ze waren te laat: Contador stormde met zijn typische grimas af op de finishlijn en kwam voor het laatst in zijn carrière juichend over de finishlijn. Kelderman verloor tijd en verloor zijn podiumplek aan Zakarin. 

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws