Vier redenen waarom de Tour de l'Ain dit jaar meer dan de moeite waard is
Vandaag start de Tour de l'Ain, een driedaagse etappewedstrijd in het oosten van Frankrijk. Normaal gesproken is dit een wedstrijd die, met alle respect, een beetje wegvalt tussen alle andere wedstrijden. Dit jaar is dat anders. We leggen je uit waarom!
De Tour de l'Ain bestaat nog niet zo heel lang, sinds 1989 om precies te zijn. De eerste jaren was het een amateurkoers, maar sinds het een wedstrijd voor profs is geworden, is de erelijst ook een stuk indrukwekkender geworden. Romain Bardet, Sam Oomen en Thibaut Pinot (hij won hem zelfs twee keer) staan op de erelijst.
Je kunt dit jaar gerust stellen dat in de Tour de l'Ain de laatste fase in de voorbereiding op de Tour de France ingaat. Er zijn dus behoorlijk wat redenen om de komende drie dagen (ondanks het heerlijke weer buiten) je TV af en toe even aan te zetten.
1. De comeback van Tom Dumoulin.
Na ruim anderhalf jaar maakt Tom Dumoulin zijn comeback in competitie en ook direct zijn debuut voor Jumbo-Visma. Alles daarover lees je hier.
2. Jumbo-Visma versus INEOS
Zowel Jumbo-Visma als INEOS staat met een sterrenensemble aan de start. Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, George Bennet, Robert Gesink en Tony Martin nemen het op tegen Egan Bernal, Chris Froome, Geraint Thomas, Andrey Amador, Jonathan Castroviejo en Tao Hart. Inderdaad, op twee namen na (er mogen hier maar zes renners per ploeg starten), zijn dat de complete Tourselecties van beide teams. Wat dat betreft wordt het de eerste showdown tussen de twee grote blokken.
Bernal heeft al laten zien in grootse vorm te steken. Kan het trio van Jumbo-Visma tegenwicht bieden?
3. Beste deelnemersveld ooit
Jumbo-Visma en INEOS zijn niet de enige teams die aan de start verschijnen in de Franse Jura. Maar liefst twaalf WorldTour-teams doen mee. Met Nairo Quintana, Bauke Mollema, Richie Porte, Dan Martin en Fabio Aru staan er een hoop Tourfavorieten aan de start. Daarnaast doet bijvoorbeeld Sam Oomen ook mee. Veel schoon volk dus.
4. Een parkoers om duimen en vingers bij af te likken.
De eerste etappe is een heuvelachtige sprintersrit, maar de tweede en vooral derde etappe zijn echt iets om naar uit te kijken. Waarschijnlijk wordt het eindklassement beslist om de slotklim van de slotetappe; de Grand Colombier.
Eurosport
Goed nieuws! Je kunt de Tour de l'Ain live volgen, via Eurosport 2 of de Eurosport Player. Voor de slotrit geldt dat deze alleen via de Player te bekijken is. De uitzendingen starten elke dag vanaf 14:00.
- Jumbo-Visma