Overzicht | Deze 7 kopmannen kennen een vlekkeloze voorbereiding op de Tour
Met al die valpartijen en blessures trekt een deel van de favorieten met enige twijfels richting de Tour de France. De Dauphiné gaf misschien wel meer vragen dan antwoorden. Een Tourpoule maken wordt er niet makkelijker op, daarom een overzicht van de kopmannen die wél een vlekkeloze voorbereiding kennen!
Hoe herstellen Primoz Roglic en Steven Kruijswijk van hun valpartijen? Speelt Egan Bernal verstoppertje? En hoe zit het met de blessures van Thibaut Pinot en Nairo Quintana? Genoeg vragen die in je opkomen bij het samenstellen van je team voor een Tourpoule. Om je een beetje te helpen hebben we de kopmannen die wél een lekkere Tourvoorbereiding kennen op een rijtje gezet. Natuurlijk gaan Bernal en Roglic er wel staan en van het onderstaande lijstje gaan er zeker een paar minder goed zijn dan verwacht. Er passen immers maar 10 renners in de top-10...
Tom Dumoulin
Het gaat sinds zijn comeback wel lekker met Tom Dumoulin. Zowel in de Tour de l’Ain als in de Dauphiné moest hij op kop rijden voor Primoz Roglic, maar dat deed hij wat ons betreft met verve. Hij zei zelf na afloop helemaal ‘af’ te zijn, maar dat is trainingstechnisch natuurlijk precies helemaal wat hij wil. De slotetappe van de Dauphiné was misschien wel veelzeggend. Sepp Kuss won, maar in de achtergrond reed Dumoulin nog wel eventjes weg bij Thibaut Pinot en co. Voor het klassement niet belangrijk, maar mentaal natuurlijk wel. Die gaat er wel staan in Frankrijk.
Bauke Mollema
Bauke Mollema is zelf de laatste die gaat zeggen dat hij de Tour gaat winnen, maar de Groninger is echt zo’n renner die er altijd staat als het moet. In de Ronde van Lombardije had hij mogelijk wat last van de hitte, maar hij werd knap vierde. Ook in de Tour de l’Ain en de Route d’Occitane reed Mollema bij de besten in het klassement. Wat kun je er nog meer over zeggen? Mollema is zo degelijk als de Groninger Martinitoren. Alle aardbevingen ten spijt, die valt ook nooit om. Mollema gaat ‘gewoon’ weer een goede Tour rijden, zoveel is wel duidelijk.
Richie Porte
We moeten Richie Porte ten eerste complimenteren met de bijnaam die hij voor de renners van Jumbo-Visma heeft bedacht: killer wasps. Los van dat is de Australische ploeggenoot van Bauke Mollema prima bezig dit seizoen. In de Tour de l’Ain werd hij knap vijfde op de Grand Colombier. In de Dauphiné was hij een beetje onzichtbaar, maar het duurt natuurlijk ook nog eventjes voordat de knikkers verdeeld worden. Trek heeft met Porte en Mollema een prima tandem in de Tour. Winnen zullen ze waarschijnlijk niet doen, maar een korte klassering moet (mits Porte van pech gespaard blijft) echt wel lukken.
Miguel Ángel Lopez
De Colombiaan van Astana is nog zo’n renner die zich een beetje onzichtbaar naar de Tour fietst. In de Route d’Occitanie wist hu nog niet echt op te vallen en een twaalfde plek in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge is ook niet iets om over naar huis te schrijven, wanneer je Miguel Ángel Lopez heet, maar in de Dauphiné kwam Lopez weer bovendrijven met een vijfde plaats, al moet gezegd worden dat hij het in de slotrit ook niet waar kon maken.
Daniel Martinez & Rigoberto Uran
Het Colombiaanse duo van EF Pro Cycling is tot dusver ook gespeend gebleven van ellende. Gran heeft in voorbereiding op de Tour slechts de Dauphiné gereden, dus het wordt een beetje gissen naar zijn vorm. Hij is wel zo’n renner die, mits hij op z’n fiets blijft zitten, goede resultaten haalt in een grote ronde. Hij krijg dus het voordeel van de twijfel. Daniel Martinez daarentegen stond er meteen. Hij won de Dauphiné, door in de laatste etappe tweede te worden achter Sepp Kuss. Het bleek voldoende voor het geel. Kan hij de gevestigde orde het moeilijk maken in de Tour?
Tadej Pogacar
Last, but not least: Tadej Pogacar. ‘Officieel’ hoort hij niet in deze lijst, want hij ging onderuit in de slotrit van de Dauphiné. Maar hij wist zich te herpakken, derde te worden in de rit en vierde in het klassement te worden. Eerder al won hij het Sloveens kampioenschap tijdrijden voor Primoz Roglic en eindigde hij redelijk kort in Milaan-Sanremo en de Strade Bianche. De absolute topvorm zal er nog niet zijn, maar Pogacar lijkt goed op schema te zitten voor de Tour de France. “Het is mijn eerste Tour, maar ik wil er meteen staan”, verklaarde hij tijdens de Dauphiné voor de camera’s van de NOS.
- Cor Vos