Interview | Iwan Spekenbrink: 'Zolang renners het maximale uit zichzelf en ploeg halen blijven ze'

Het laatste deel van onze Sunweb Series. Na het teleurstellende 2019 was de kritiek op Sunweb groot. En ook het selectiebeleid voor de Tour en Giro (waarom Kelderman en Matthews naar de Giro?) was onderwerp van kritiek. Inmiddels is de kritiek wel verstomd. Iwan Spekenbrink legt uit waarom er leven is na Tom Dumoulin.

Achtergrond Tim Beck

Vooral het overwinnaarsbeeld van Andersen in Lyon is beklijvend. Eén voor één vliegen zijn teamgenoten hem in de armen. De zege is voor teammanager Iwan Spekenbrink (44) tot één van de momenten van het seizoen. “Voor elk deel van de etappe hadden we een plan en toen in het begin van de rit geen kopgroep ontstond, zijn we overgeschakeld naar plan B. Dat was al helemaal uitgewerkt. We zouden om en om aanvallen. Het spervuur aan demarrages was puur genieten. Maar er zijn ook andere momenten die er uitspringen voor mij dit jaar. In januari liet Liane Lippert in Australië voor het eerst zien dat ze een volgende generatie wereldtopper bij de vrouwen is. Maar ook de valpartij van Remco Evenepoel in de Ronde van Lombardije, omdat het de herinnering ophaalde van wat Edo Maas is overkomen (Maas raakte in 2019 verlamd nadat hij werd aangereden door een auto tijdens de Ronde van Lombardije voor beloften, red.). Het is zo knap hoe Edo een manier heeft gevonden om zijn energie ergens anders uit te halen.”

Uitzinnige vreugde nadat Kragh Andersen wint in de Tour.

Spekenbrink wil maar zeggen dat er belangrijkere zaken zijn op de wereld dan de mallemolen van topsport, maar dat neemt niet weg dat hij net zo goed vol overgave meedraait in diezelfde mallemolen en tijdens de Tour de France en andere koersen hartstochtelijk meeleeft met zijn ploeg. “Wat we na vorig seizoen hebben ingezet daar kunnen we op voortborduren. We zijn nog meer dan eerder gecommitteerd aan zo goed mogelijk presteren. Het klopt deels dat het op een aanvallender manier gebeurt. Vergelijk het met een voetbalploeg. Hebben die hele goede vleugelspelers dan gaan ze 4-3-3 spelen, maar hebben ze die niet dan gaan ze anders voetballen. Je wil winnen en daarvoor maak je een analyse wat de grootste kans is om tot succes te komen.”

Dat is in de Tour de France volgens de ploegleiding zonder kopstuk Michael Matthews. De eigenzinnige beslissing van Team Sunweb om de Australiër thuis te laten wordt zwaar bekritiseerd, maar het heeft Spekenbrink allerminst gestoord. “Ik begrijp dat mensen sport simpel willen benaderen. Zo van: je hebt een verzameling grote namen en die zet je bij elkaar. Maar topsport is geen opsomming van namen. Ik heb weleens voor de grap gezegd dat Willem van Hanegem in dat geval nog bij Feyenoord zou spelen. De Tourploeg een groep vrijbuiters noemen klinkt alsof we in het wilde weg zijn gaan aanvallen, maar we hebben een tactiek gevolgd die tot in de puntjes was voorbereid. Het is zeker niet dat we op een laconieke manier zijn gaan aanvallen. Achter elke aanval zat een idee en is veel tijd aan besteed. We hebben aan kans vergroting gedaan met de renners waarmee we dit jaar naar Frankrijk zijn gegaan.”

Dat de ploeg daarmee kopman Matthews tegen de haren instrijkt, neemt Spekenbrink op de koop toe. De ploeg staat centraal en niet die ene topcoureur. “Hetzelfde doen in topsport betekent achteruitgang. Neem het Oranje van 1988 en 1990. Ze worden Europees kampioen en twee jaar later wordt het met dezelfde spelers een groot drama. Toewijding bepaalt hoever je komt in topsport. Het begint meestal te schuren als een renner geen honderd procent toewijding meer heeft bij de ploeg. Als diegene bij ons niet meer het maximale uit zichzelf weet te halen. Dan vind ik dat we moeten kunnen zeggen dat we afscheid van een renner nemen. Wij geloven erin dat je eens in de zoveel tijd frisse lucht in de ploeg moet brengen. Of ik bang ben dat Hirschi ook vertrekt? Zolang renners het maximale uit zichzelf en de ploeg willen halen dan willen ze over het algemeen bij ons blijven. Dat zal voor Hirschi ook gelden.”

Romain Bardet

De frisse lucht voor 2021 bestaat uit een handjevol veelbelovende talenten, maar vooral uit Romain Bardet. “Romain is bijna dertig, maar hartstikke toegewijd. Hij past goed in onze ploeg. Aangezien we altijd naar een doel toewerken klinkt het misschien gek, maar voor Romain plakken we geen doel op 2021. We willen eerst met hem aan de slag om te kijken waar we winst kunnen boeken. We geloven erin dat hij bij ons nog beter kan worden. Het klopt dat ooit iemand heeft geschreven dat hij geen interesse heeft om beter te worden in tijdrijden, maar dat is gewoon niet waar. We willen in een atleet zien dat hij energie haalt uit zijn omgeving en tegelijkertijd energie geeft. Dat is de voorwaarde van een moderne atleet en dat heeft Romain. We houden vooraf lange persoonlijkheidsgesprekken en daarin kun je absoluut onderscheiden hoe gemotiveerd iemand is om beter te worden.”

Bij het binnenhalen van renners kijkt Team Sunweb daarnaast naar de ethische verantwoordelijkheid van een renner en ook welke agent hij heeft speelt mee. “We willen op ethisch vlak grip op renners krijgen en de zaakwaarnemer moet ons proces ondersteunen. Als een agent de ambitie heeft om eigen ploegje te spelen dan stimuleert hij ons proces niet. Een topsporter wil liever gisteren dan vandaag presteren. Daarmee is niets mis, maar er moet wel verstand achter zitten. Een hoop jonge renners presteren geweldig, maar wil je echt alles uit je loopbaan halen dan moet je zorgen dat je op de toppen van je kunnen bent als je een jaar of 28 bent. Wij rekken het elastiek geleidelijk uit. Als de groei stopt, dan heeft dat invloed op de motivatie. Daarin proberen we een balans te vinden, want we willen onze renners wel voorbereiden op het leven van een toprenner. We hebben veel beloftevolle renners. Als je de teamfoto van Team Sunweb van 2021 over een jaar of vijftien bekijkt, dan ben ik ervan overtuigd dat veel renners wielergeschiedenis hebben geschreven.”

Romain Bardet komt over van AG2R.
Bekijk het originele bericht