Baanwielrennen is in Japan een echte goksport
Mooi, die Japanse gokcultuur in de Keirin!
Het baanwielrennen leeft in Nederland een stuk minder dan het wegwielrennen. Wie weet heeft de Olympische Spelen 2020 hier wel verandering in gebracht. In Tokio wonnen de Nederlanders met het baanwielrennen zelfs de meeste medailles.
Dit zal vast en zeker ook in Japan opgevallen zijn. In Japan behoort het baanwielrennen tot één van de populairste sporten in het land. Een goede baanwielrenner pakt minimaal € 2,5 miljoen salaris per jaar. Een bedrag waar de Nederlandse helden alleen maar van kunnen dromen. Harrie Lavreysen won drie medailles met het baanwielrennen en kreeg een bonus van € 45.000.
Baanwielrennen draait in Japan meer om gokken
Eigenlijk hebben de Japanners het een beetje afgekeken in Europa. De Britten begonnen jaren geleden al met paardenrennen. De Japanners besloten hun eigen goksport uit te vinden. Het baanwielrennen draait minder om de sporters zelf. Het gaat vooral om de miljoenen euro's die de Japanners tijdens de toernooien inzetten. Gokken in een online casino is er niets bij als je kijkt welke bedragen de Japanners inzetten.
Elke dag van de week zijn er wedstrijden in Japan
Het hele jaar door kunnen Japanners dagelijks naar het baanwielrennen kijken. De sport is echt opgezet om op te gokken. Alleen met 1 januari is er een uitzondering en worden er geen wedstrijden gereden. Doordat er zoveel wedstrijden gereden worden zijn er vierduizend professionele Keirin rijders. Hierdoor is het mogelijk om elke dag wedstrijden te organiseren waarop de Japanners hun geld inzetten.
Toernooien duren een paar dagen
Uiteraard worden er ook toernooien georganiseerd met meerdere wedstrijden. Hierin wordt er uitgemaakt wie op dat moment de beste Keirin rijder is. De toernooien duren meerdere dagen. Al een dag voor het toernooi van start gaat worden de rijders volledig afgesloten van de buitenwereld. Het is zelfs nog niet bekend welke rijders er mee gaan doen.
Doordat er zoveel geld ingezet wordt willen de Japanners matchfixing voorkomen. Er zijn zelfs extra restricties om dit soort problemen te voorkomen. Renners mogen zelfs hun sokken niet op een bepaalde hoogte aantrekken. Dit zou een signaal kunnen zijn naar de gokkers dat ze iets van plan zijn. Het is bizar hoe ver de Japanners gaan. Maar dit heeft alles te maken met de miljoenen die er in de sport omgaan.
Slechts een handjevol buitenlandse baanwielrenners mogen meedoen in Japan
Ondanks dat de sport gigantisch groot is in Japan zijn er weinig Nederlanders die meerijden. Er mogen elk jaar slechts 8 buitenlandse spelers meedoen. Zelfs op ruim vierduizend Keirin rijders is dit natuurlijk een heel klein aantal. Er zijn slechts enkele spelers die kans maken om hierbij aan te sluiten.
Als het de Nederlanders lukt om in Japan te rijden dan kan dit heel lucratief zijn. De helft van alle bets die gemaakt worden gaat volgens onlinegokkennederland.nl naar de baanwielrenner mits je wint. Per wedstrijd zetten Japanners als je goed bent gerust tonnen tot miljoenen euro's in. Harrie Lavreysen gaf ook al aan dat hij stiekem hoopt dat hij zichzelf in de kijker gespeeld heeft in Japan.
Olympische medaillewinnaars zijn extra populair voor de Keirin
Eén van de Nederlanders die na Rio naar Japan vertrok was Matthijs Büchli. Hij won in Rio de zilveren medaille. Nadat hij in Japan aankwam werd hij als held onthaald. Mensen willen nog steeds vanwege die medaille met hem op de foto in restaurants. In Tokio pakte hij goud met de teamsprint en dit zal z'n positie zeker weten versterken in Japan. Maar het zou heel goed kunnen dat er straks meer Nederlanders zijn kant opkomen. Vooral nu Nederland zichzelf echt heeft laten zien bij het baanwielrennen.