Primeur op WK veldrijden: een mixed team relay (en in tegenstelling tot de weg is het een échte estafette)

Nee, dat betekent niet dat we Lucinda Brand en Mathieu van der Poel met een stokje in de rondte gaan zien rijden. Hieronder lees je hoe het wel werkt! Goed idee?

Cyclocross André van den Ende

Veel sporten hebben de mixed relay ontdekt. In de atletiek zijn ze al olympisch en ook in het wegwielrennen wordt daar voor gelobbyd. Om dat in het veldrijden zover te laten komen, moet de die sport zelf eerst nog olympisch worden, maar de mixed relay is er alvast vanaf komend WK in Fayetteville.

En in tegenstelling tot het wegwielrennen, waar de heren- en damesploeg elkaar niet eens zien tijdens de aflossing, is het in het veldrijden wél een echte estafette. Dat blijkt uit de regels die de UCI bekendmaakte voor het test event met de relay op het WK in Fayetteville vrijdag 28 januari.

De regels zijn als volgt:

Even samenvattend in het Nederlands: de teams bestaan uit zes personen, waarvan er drie man zijn en drie vrouw. Voor dit test event komt er één man uit de elite-categorie en twee uit de beloften en/of junioren-categorie. Hetzelfde geldt voor de dames.

Ieder van die zes personen rijdt een rondje over het parkoers. Na het rondje tikken ze de volgende renner/renster aan en die doet hetzelfde. De bondscoach is helemaal vrij in het bepalen van de startvolgorde.

Concreet: de Nederlandse ploeg zou uit de volgende renners en rensters kunnen bestaan: Mathieu van der Poel (man elite), Pim Ronhaar (man belofte), Ryan Kamp (man belofte), Lucinda Brand (vrouw elite), Puck Pietserse (vrouw belofte), Shirin van Anrooij (vrouw belofte), die ieder een rondje over het parkoers rijden. - hiermee zouden we wel winnen trouwens...

Uiteindelijk, als het experiment bevalt, is het natuurlijk de bedoeling dat er een wedstrijd oer categorie krijgt, zodat je alleen eliterenners tegen elkaar ziet strijden.

Cyclocross
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht