Florian Vermeersch over vechten voor je plek in het peloton: 'Bouhanni is wel een klootzakske, ja'

Net als een groot gedeelte van het peloton is Florian Vermeersch geen vrienden met Nacer Bouhanni.

Achtergrond Tim Beck

In gesprek met de podcast Beyond the Athlete vertelt Florian Vermeersch hoe het er soms aan toegaat in het peloton. Zo vertelt hij over de voordelen die Julian Alaphilippe heeft. "Als het niet om de knikkers gaat en Alaphilippe wil passeren, dan is het: maak maar snel plek. Die straalt zoveel uit. Een andere renner krijgt het niet zo gemakkelijk als hij wil passeren. Voor andere renners is het meer ellebogenwerk."

Volgens de nummer twee van Parijs-Roubaix valt op televisie niet te zien hoe stressvol het peloton echt is. "Zeker in aanloop naar een belangrijk punt. Twintig of dertig kilometer voor zo'n punt kom je er niet meer voorbij. Dan is het vechten voor je plek, dan is het roepen. Dan krijg je ook weleens een zetje waardoor je in de kant belandt. De eerste keer naar de Oude Kwaremont in de Ronde van Vlaanderen is soms ook gewoon opschuiven via de graskant."

Uiteraard komen ook de renners ter sprake bij wie je niet te dicht in de buurt moet komen, omdat ze te gevaarlijk zijn. Zoals velen in het peloton heeft ook Vermeersch een aanvaring gehad met Nacer Bouhanni. "Bouhanni is wel erg, ja. Ik heb al een aantal keer een aanvaring met hem gehad, omdat ik me ook niet inhoud. Bouhanni is wel een klootzakske. Dat is zo'n type die jou de ergste duw geeft, en je dan vervolgens verwijt waarom je daar rijdt en waarom je terugduwde."

Lees ook: Interview | Florian Vermeersch: 'De vergelijking met Boonen is niet gezond'

Er volgt nog een typisch Bouhanni-verhaal. Vermeersch reed ooit een koers voor beloften in Frankrijk waar de sprinter ook aan de start stond. "Toen wilde ik hem passeren en raakte ik hem lichtjes aan. Toen begon hij helemaal te flippen. Dan begon hij zelfs te zeggen: 'Tu me touches, tu es mort (als je me aanraakt, ben je dood)", vertelt hij al lachend. "Zelf ben ik een brave, hoor. Soms zelfs te braaf."

De Vlaming benadrukt dat een WorldTour-peloton wel heel anders is dan een peloton bij de beloften. "Ik reed het WK bij de beloften en daar heb ik dingen gezien... Daar rijd je met gasten uit - met alle respect - Afrika en Azië en die hebben hier niet veel gekoerst. Die rijden normaal in een peloton van twintig of dertig man en komen dan ineens hier koersen."

Bekijk het originele bericht