Damiano Caruso verhuisde bijna naar belastingparadijs San Marino, maar bedacht zich: 'Strookt niet met mijn opvattingen, wil belasting blijven betalen in Italië'

De Italiaan die tweede werd in de Giro van 2021 hoefde de papieren alleen nog maar te ondertekenen, maar bedacht zich toen, en daar speelde die Giro en z'n huldiging op Sicilië een belangrijke rol in. Mooi verhaal, zo kan het ook!

Pelotonpraat André van den Ende

De wielerprofs die naar Monaco of Andorra verhuizen zijn niet meer te tellen. Natuurlijk spelen het betere weer in vergelijking met Noord-Europa, de heuvel- of bergachtige trainingsomgeving en, in het geval van Andorra, de hoogte daarbij een belangrijke rol. (En zoals Robert Gesink ons bijna dagelijks op z'n Strava laat zien: het is er heel mooi!)

Lees ook: De foto's van Robert Gesink op Strava zijn van een jaloersmakende schoonheid

Maar laten we vooral ook niet onbenoemd laten dat er nogal wat fiscale voordelen zitten aan het wonen in één van die dwergstaten. San Marino wilde zich bij die dwergstaten voegen en bedacht een regeling voor - met name - Italiaanse topsporters om zich in het ministaatje nabij Rimini te vestigen. Alleen een huurwoning betrekken was genoeg.

Zo'n 15 Italiaanse wielrenners werd het flinke belastingvoordeel geboden en onder andere Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) hapte toe. Ook de verrassende nummer twee van de Giro Damiano Caruso kreeg een aanbod, maar uiteindelijk besloot de renner van Bahrain Victorious het op het allerlaatste moment niet te doen.

Over waarom hij het toch niet over z'n hart kon verkrijgen, vertelt hij in de Italiaanse krant Corriera della Sera. "Het werd me begin vorig jaar voorgesteld. Ik dacht erover na en ging er in eerste instantie op in. Toen kwam de Giro waarin ik na 15 jaar als knecht tweede werd."

Dat maakte nogal indruk op de 34-jarige Italiaan. "Mijn huldiging op m'n thuiseiland Sicilië was geweldig. In m'n woonplaats Ragusa juichten 2000 man me toe. Toen ik daarna de papieren op m'n bureau zag liggen, klaar voor ondertekening, zei ik tegen mezelf dat het niet strookte met mijn opvattingen en mijn levenspad. Ik heb de papieren verscheurd."

Daarmee veroordeelt Caruso z'n collega's die wel op het voorstel ingingen niet. "Het is een legitieme keuze, maar ik wil m'n belastingen in Italië betalen en doe dat graag. Wel zou ik graag zien dat er meer geïnvesteerd wordt in Sicilië, want de situatie van bepaalde openbare diensten is daar rampzalig", besluit hij met een kanttekening.

Bekijk het originele bericht