Voorbeschouwing Dauphiné: kunnen aasgieren een gewonde Roglic aan? 

Met het Criterium du Dauphiné wordt de laatste rechte lijn richting Tour de France ingezet. Een editie trouwens waarin de Tourtoppers elkaar netjes vermijden. Hieronder vind je de favorieten, de profielen van de etappes en de tv-tijden!

Achtergrond Davy Scheelen

Om met dat laatste te beginnen. Als we ervan uitgaan dat de toekomstige Tourwinnaar uit Team UAE, Jumbo-Visma of Ineos komt, dan weten de toprenners van die teams elkaar mooi te ontlopen.

Terwijl Primoz Roglic en Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma voor de Dauphiné kiezen, treden de klassementsmannen van Ineos Daniel Felipe Martinez, Adam Yates en Geraint Thomas aan in de Ronde van Zwitserland.

Tadaj Pogacar van UAE verkiest zelfs de Ronde van Slovenië als voorbereiding. Op zich niet nieuw, want vorig jaar deed de Sloveense springveer hetzelfde en won hij de Tour met overmacht.

De Dauphiné zou dus een prooi voor Roglic moeten worden, maar vraag is of de minzame ex-schansspringer even dominant is als de voorbije jaren. Knieproblemen nekten zijn Ronde van Baskenland. De voorloper werd een meeloper en Roglic kreeg drie minuten aangesmeerd in het eindklassement. De Ardennenklassiekers werden nadien vakkundig geannuleerd.

Bovendien vliegen er aasgieren boven de mogelijk gewonde prooi. Met Tao Geogan Hart (Ineos), Enric Mas (Movistar), Wilco Kelderman (Bora hansgrohe), David Gaudu (FDJ) en Ben O’Connor (AG2R) staat er grof geschut klaar dat ook wel weet wat een rittenkoers is. En wat te zeggen van Jonas Vingegaard? Is hij plan B dat in nood plan A moet worden?

Aan het parcours zal het in ieder geval niet liggen voor Roglic. Een hele week lang volgt de ene heuvel de andere berg op. Daarbij komt nog een stevige tijdrit, met een bijna voorhistorische afstand van 32 kilometer. Overdreven geformuleerd uiteraard, maar het gebeurt toch niet vaak dat een chronorace boven de 30 kilometer gaat. Een kolfje naar de hand van de Olympische kampioen dus, die in Tokio 44 kilometer voor de wielen kreeg.

Er kijken trouwens nog anderen verlekkerd naar dat ouderwets brokje ‘time trialing’. De eerste is de wereldkampioen zelve: Filippo Ganna.

De Ineos-Italiaan zal daarbij ook recht in de ogen kijken van Wout Van Aert, die op zoek is naar zijn Tourconditie van vorig jaar. En dat betekent wel wat. In 2021 won hij achtereenvolgens een bergrit een tijdrit en het wereldkampioenschap sprinten op de Champs Elysées. Het predicaat ‘meest veelzijdige renner’ werd voor hem (her)uitgevonden.

Van Aert zal het dit jaar wellicht wat energiezuiniger aanpakken, met één doel voor ogen: groen in Parijs. Of hij de pieren uit zijn neus zal rijden om kopman Roglic aan de Dauphinézege te helpen, valt dus te betwijfelen. Met ook Benoot, Laporte en Kruiswijk op post, mag Van Aert misschien een beetje relaxter te werk gaan. Alhoewel, als laatste opstap in de trainingsopbouw is ook de Pletwals van Herentals gebaat met pittige wedstrijdprikkels.

Voor Dylan Groenwegen lijkt het een bekaaide week te worden. In principe krijgt hij nauwelijks één sprintkans. Dat blijkt ook uit het aanwezige sprintersgild. Buiten Groenewegen en Van Aert is het een beetje speuren naar snelle sluipschutters. En dus zijn waarschijnlijk de baroudeurs aan het feest. Wegrijden is een keuze, proberen weg te blijven is de leuze…

Profielen etappes

Etappe 1: La Voulte-sur-Rhone - Beauchastel | Beeld: ASO
Etappe 2: Saint-Péray - Brives-Charensac | Beeld: ASO
Etappe 3: Saint-Paulien - Chastreix-Sancy | Beeld: ASO
Etappe 4: Thizy-les-Bourgs - Chaintré | Beeld: ASO
Etappe 5: Rives - Gap | Beeld: ASO
Etappe 6: Saint-Chaffrey - Vaujanay | Beeld: ASO
Etappe 7: Saint-Alban-Leysse - Plateau de Solaison | Beeld: ASO

TV

Je volgt de Dauphiné dagelijks live op Eurosport en Sporza. Op zondag vanwege de finale van Roland Garros wat eerder dan normaal. De finish zal dan zo tussen 14.30 uur en 15.00 uur zijn (en ook op Eurosport 2 in plaats van 1 te zien zijn). De dagen erna is de ontknoping steeds tussen 16.15 en 17.00 uur.

Bekijk het originele bericht