📸 Klimmen, klimmen en nog eens klimmen: Dit zijn de etappeprofielen van de Ronde van Zwitserland
De Zwitserse rittenkoers kent een super zwaar parkoers met vier aankomsten bergop én een klimtijdrit.
Vanaf vandaag is het zeven dagen lang tijd voor de Ronde van Zwitserland. De rittenkoers, die voorheen nog wel eens de vierde grote ronde werd genoemd, kent dit jaar een loodzwaar parkoers. De vele Tourpretendenten die hier hun opwachten maken krijgen het allesbehalve makkelijk...
De Tour de Suisse start dit jaar met een proloog in Vaduz. In de twee dagen daarna komen de aanvallers en sprinters aan hun trekken, maar daarna is het klimmen geblazen: vier bergetappes met aankomst bergop, plus een klimtijdrit op de slotdag. Hieronder vind je alle profielen:
1) Vaduz - Vaduz (proloog)
Op dag één van de Ronde van Zwitserland komen de explosieve tijdrijders bovendrijven in de daguitslag. Er staat namelijk een proloog op het programma van nog geen 5 kilometer lang.
2) Vaduz - Regensdorf
De eerste rit in lijn belooft er een voor de aanvallers, klassiekerreners of sprinters te worden. De heuvelachtige rit kent namelijk een lastige beklimming in de finale, namelijk de 3 kilometer lange Regensberg, waarvan de top op ruim 10 kilometer van de finish ligt. De aanwezige sprinters zijn niet kansloos, maar zullen het niet cadeau krijgen...
3) Steinmaur - Rüschlikon
Etappe drie is er een voor de punchers. De heuveletappe eindigt namelijk na een grillige finale met een sprintje bergop in Rüschlikon.
4) Rüschlikon - Gotthardpas
Dit is de eerste bergetappe met aankomst bergop van de Ronde van Zwitserland. En wat voor een... de Gotthardpass! Deze indrukwekkende klim staat bij velen op de bucketlist en dat is nite zonder reden. De tocht naar de prachtig gelegen top is lang en zwaar, maar wat de klim pas echt bijzonder maakt is dat het wegdek grotendeels uit kasseien bestaat.
5) Ambri - Carì
Opnieuw een bergetappe en opnieuw aankomt boven. Ditmaal op Carì, via een beklimming die zij aan het begin van de etappe al opfietsen. Na een lang tussenstuk door het dal ligt de finish bovenop de top van de tweede - en zwaardere - versie van de klim naar Carì (10 kilometer á 8 procent).
6) Ulrichen - Blatten
Op dag zes stond de koninginnenrit van de Tour de Suisse gepland, maar door hevige sneeuwval op de top van Nufenenpass is de weg onbegaanbaar. De organisatie heeft een flinke knip in het parkours gezet. Wat rest is een traject van slechts 42,5 kilometer, maar wel met aankomst bergop in Blatten.
7) Villars-sur-Ollon - Villars-sur-Ollon
Daar waar rit zes niet meer een koninginnenrit is, neemt etappe zeven deze status moeiteloos over. In deze laatste rit in lijn wordt twee keer een rondje gereden vanuit Villars-sur-Ollon en over de Col de la Croix. De rit is een kleine 120 kilometer lang en eindigt uiteraard weer bergop. Alle elementen aanwezig voor een spektakelrit dus!
8) Aigle - Villars-sur-Ollon
Een klimtijdrit! Daar eindigt de Ronde van Zwitserland mee. De renners beginnen aan hun rit tegen in Aigle, nabij het hoofdkwartier van de UCI, en eindigen net als een dag eerder in en op Villars-sur-Ollon. De tijdrit heeft een lengte van 15,7 kilometer.
Belangrijkste deelnemers
Het parkoers van de achtdaagse in Zwitserland is op maat van de klimmers. Het wordt daarom vooral uitkijken naar de ranke mannen op de startlijst. Titelverdediger Mattias Skjelmose (Lidl - Trek) springt natuurlijk uit het oog, maar ook Richard Carapaz (EF), Wout Poels (Bahrain), Felix Gall (Decathlon - AG2R) en Enric Mas (Movistar) zijn aanwezig.
Ineos stuurt met Egan Bernal en Thomas Pidcock ook twee interessante namen naar Zwitserland, terwijl Adam Yates en João Almeida de kopmannen van UAE Team Emirates zijn. Namens Visma | Lease a Bike is het vooral uitkijken naar Cian Uijtdebroeks en Wilco Kelderman.
Als we verder kijken op de startlijst, komen we ook interessante niet-klimmers tegen. Zo staat Mark Cavendish (Astana) met zijn hele sprinttrein op de startlijst, maar ook Arnaud De Lie (Lotto Dstny), Thibau Nys (Lidl - Trek) en thuisrijder Marc Hirschi (UAE).
- Cor Vos