🎥 Tour | Van der Poel mist slag, drie andere Nederlanders mee, Victor kraait victorie

Het was de laatste kans deze Tour voor de wereldkampioen, maar een andere Nederlander stal de show. De winst ging naar een Belg: Victor Campenaerts 

Nieuws André van den Ende

Vooraf was dit de dag waarop eigenlijk iedereen die geen rasklimmer of klassementsrenner is, mee wilde zitten. De heuvelachtige rit van Gap naar Barcelonnette was er op papier eentje die veel renners in deze Tour aan zouden moeten kunnen. Ook voor Mathieu van der Poel was het de laatste kans op den ritzege in zijn regenboogtrui.

Geen Van der Poel, drie andere Nederlanders

Dat werd 'm niet, zo bleek al snel, want Van der Poel maakte geen onderdeel uit van de omvangrijke kopgroep van 36 man. Er zaten wel drie andere Nederlanders bij: Bart Lemmen (Visma), Wout Poels (Bahrain Victorious) en Frank van den Broek (Team dsm-firmenich PostNL).

Ook Wout van Aert was het gelukt om vooraan te raken. Andere grote namen in de kopgroep: Michael Matthews, Richard Carapaz, Ben Healy, Jai Hindley, Thomas Skujins, Geraint Thomas en Oier Lazkano.

Huilende Campenaerts aan de streep

Geen van die namen maakte uiteindelijk kans op de ritzege. Bart Lemmen was zeer sterk, maar leek vooral de boel bij elkaar te willen houden voor Wout van Aert. Dat was onbegonnen werk. Het waren namelijk Michal Kwiatkowski (INEOS), Victor Campenaerts (Lotto) en de wat onbekende Fransman Mattéo Vercher die de beslissende move maakten. Daarachter zat Lemmen nog wel in een achtervolgende groep met onder andere Hindley die op zo'n 40 seconden reed steeds.

Een beetje druk vanachter dus voor de drie leiders, die daarom niet al te veel ruimte hadden om te linkeballen. Met nog 2 kilometer te gaan konden de spelletjes wel beginnen. De kopbeurten werden wat minder overtuigend en het verschil met de groep Lemmen/Hindley liep terug tot een half minuutje.

Vercher probeerde het met nog een kleine kilometer te gaan; Kwiatkowski haalde hem terug. Ideaal voor Campenaerts dus en de Vocsnor kon het afmaken met een machtige sprint. Na winst in de Giro is er nu ook een ritzege voor de besnorde Belg in de Tour!

Direct na de finish zagen we mooie beelden van een huilende Campenaerts die belde met z'n vriendin en hun jonge kindje.

Uitslag

Beelden

In het peloton hielden de grote namen zich koest. Morgen wacht immers een zware bergetappe. De renners krijgen dan drie cols van boven de 2000 meter voor de kiezen: de Col de Vars, de Col de la Bonette en aankomst bergop op Isola 2000.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht