Schitterend statistiekje: miniem verschil! Het klassement in de Tour tussen Pogacar en Vingegaard sinds 2021

Voor het geel was het deze Tour achteraf niet zo spannend tussen Pogacar en Vingegaard, maar in het klassement over de laatste vier Tours... des te meer! 

De Tour de France zit erop. Dat betekent dat er een zwart gat op je wacht - niet al te lang, want de Spelen komen er al snel weer aan en daarna is er de Tour de France Femmes. Bovendien kunnen we nu nog lekker terugblikken.

Grote verschillen Pogacar en Vingegaard afgelopen twee Tours

Voor de eindzege was het weliswaar niet superspannend uiteindelijk, al dachten we na de etappe over de Puy Mary even dat het echt een strijd werd. Jonas Vingegaard versloeg daar Tadej Pogacar in een sprintje nadat hij op de laatste zware beklimming terugkwam bij de Sloveen. Naderhand bleek het geen opmaat voor spanning, want in de Pyreneeën en later ook in de Alpen was Pogacar oppermachtig.

Dat zorgde ervoor dat hij de Tour finishte met maar liefst 6 minuten en 17 seconden voorsprong. Daarmee nam Pogacar min of mee revanche voor het jaar daarvoor, want toen was het verschil na de vlammende tijdrit van de Deen en een inzinking in de bergen een dag later van Pogacar maar liefst 7 minuten en 29 seconden. Enorme verschillen dus, die doen vermoeden dat het allemaal niet zo spannend is.

22 seconden verschil

Nou, dat zit dus anders tussen de twee. Het is ook wel logisch eigenlijk; als het verschil het ene jaar zo groot is in het voordeel van de een en een jaar erna in het voordeel van de ander, dan is het over twee jaar veel kleiner.

En tel daar nog eens de twee jaar daarvoor bij op, waarin het ene jaar Vingegaard won en het andere jaar Pogacar; je kunt op je vingers al natellen dat een klassement over de vier Tours waarin de twee beste klassementsrenners van deze generatie het tegen elkaar opnamen bijzonder spannend is.

Eurosport-verslaggever Daniel Friebe, aanwezig in de Tour namens de sportzender, liet ChatGPT erop los om een berekening van het verschil tussen de twee te maken. Daaruit bleek dat na meer dan 300 uur fietsen het gaatje 22 seconden is in het voordeel van de Pogacar. Het zegt alles over deze prachtige strijd!

Die prachtige strijd gaat hopelijk weer door in de Tour van 2025. Of en waar Pogacar en Vingegaard elkaar nog tegenkomen in 2024 is niet duidelijk. Van de Sloveen is al wel duidelijk dat hij bijvoorbeeld de olympische wegwedstrijd zal rijden en daarna het WK, de Canadese wedstrijden en de Ronde van Lombardije voor z'n rekening zal nemen. Wat Vingegaard nog zal rijden is onbekend.

Bekijk het originele bericht