Zonneveld plaatst vraagtekens bij bondscoach Gunnewijk in selectie Van Dijk: 'Van betrokkenen hoor je dat ze moeite hebben met de communicatie'

Ellen van Dijk werd elfde in de olympische tijdrit. 

Nieuws Tim Beck

Die prestatie op zich was hartstikke knap, omdat ze zeven weken geleden nog haar enkel brak bij een trainingsongeluk. Na een race tegen de klok was ze uiteindelijk toch klaar om mee te doen aan de Spelen. Van Dijk speelde echter geen rol van betekenis. "Ik heb gewoon niet meegedaan eigenlijk", vertelde ze na afloop.

Thijs Zonneveld vertelde in de podcast In het Wiel hoe hij erover dacht. "Ik heb er lang over nagedacht. Het is een ingewikkelde kwestie. Ze heeft zich terecht geplaatst en heeft de plek gekregen op basis van haar prestaties, maar dan breekt ze haar enkel zeven weken geleden en begint eigenlijk een nieuw selectieproces."

Op dat moment begint er volgens Zonneveld ook 'ruis op de lijn te komen' in hoe dat proces in zijn werk zou gaan. "Van betrokkenen hoor je dat ze er moeite mee hebben gehad hoe er is gecommuniceerd en welke voorwaarden er zijn gesteld."

Van Dijk liet in een test anderhalve week voor de Spelen zien in vorm te zijn. Maar wattages wegtrappen is nog iets anders dan in de regen door Parijs fietsen. "Op basis van die vermogensgegevens is de selectie gemaakt. Je kan ook zeggen: stuur al je trainingsgegevens door. Maar van wat ik heb begrepen ging het echt om dat moment, waarop dus heel veel druk stond."

Markus

Zonneveld vindt het opmerkelijk dat er enkel naar vermogen is gekeken. "Als ik Van Dijk hoorde praten na afloop dat ze bang was om te vallen en dat als ze was gevallen, dat ze niet had kunnen in- en uitklikken. Ik vraag me af of dat is meegenomen in de beslissing."

"Het is knap dat ze dit niveau haalde, maar het zijn wel de Spelen. Er is wel iemand voor thuis gebleven die bijna net zo goed is als zij: Riejanne Markus. Ik begrijp dat die met een ruk gevoel naar die olympische tijdrit heeft zitten kijken."

Zonneveld benadrukt dat hij Van Dijk niets kwalijk neemt. "Ik snap haar goed. Ze heeft zich geplaatst en moet ook geloven dat het wel kan. Als ze zich kan vasthouden aan gegevens heeft ze het volste recht om daar volledig aan vast te houden. Je kan niet verwachten dat zij die plek opgeeft."

En dus ligt het vooral bij de bondscoach Loes Gunnewijk, stelt Zonneveld. "Dan zul je als coach heel duidelijk meetbare doelen moeten stellen. En dingen eisen. Dan moet je dit en dat doen in die tijd. En dan moet ik die andere renster instrueren waar, wanneer en hoe die beslissing valt. Ik blijf met vraagtekens zitten over Gunnewijk. Dat is achteraf misschien makkelijk, maar achteraf bleek het dus wel een groot risico."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht