Mathieu van der Poel over Spelen: 'Als ik echt mocht kiezen, had ik de MTB-race gedaan in Parijs'

Morgen rijdt Van der Poel de wegrit op de Olympische Spelen, maar liever had hij gemountainbiket. Hij legt uit waarom hij in Parijs dan toch de wegrit rijdt.

Zaterdag hoopt Mathieu van der Poel voor het - op moment van schrijven - eerste Nederlands succes te zorgen buiten het water. De medailles van TeamNL werden immers voorlopig alleen behaald in het roeien en zwemmen. Dat probeert Van der Poel op een wegfiets.

Van der Poel had oog voor de belangen van de ploeg

Maar liever had hij maandag op de mountainbike gezeten en toen al op het podium gestaan. Hij zag met enigszins lede ogen aan hoe Tom Pidcock opnieuw naar het goud reed op een MTB-parkoers dat Van der Poel ook heel goed lag, zo legt hij uit aan persbureau ANP. "Ik heb vorig jaar het test-event hier gereden en zag maandag dat het lang een redelijk gesloten wedstrijd was. Dat zou in mijn voordeel zijn geweest."

Van de keuze voor de wegrit heeft Van der Poel geen spijt, maar toch... Als hij écht een keuze met het hart had gemaakt. "Als ik echt mocht kiezen had ik de mountainbikerace gedaan, maar dat werd door omstandigheden moeilijk. Ik had er graag gereden, maar dat wist ik toen ik de keuze maakte voor de wegwedstrijd."

Op die omstandigheden, en dus de keuze voor de wegrit, gaat MVDP nog even in. "Ik voelde ook wel dat ze vanuit de ploeg liever hadden dat ik als wereldkampioen de Tour de France reed. Dat begrijp ik en het wegparkoers dat hier ligt, speelde ook mee."

Los Angeles

Dat Van der Poel nu voor de weg kiest, wil zeker niet zeggen dat hij zijn mountainbike-ambities voor altijd opgeborgen heeft. Hij kijkt al even vier jaar verder, als de Olympische Spelen in Los Angeles gehouden worden. Gezien de omgeving daar zou het best eens kunnen dat hij daar op het wegparkoers sowieso weinig te zoeken heeft. Het masterplan ligt al klaar.

"Hopelijk kan ik het over vier jaar in Los Angeles nog eens proberen op de mountainbike. Als daar het wegparcours te zwaar is, is de keuze zo gemaakt. Dan wordt het een mooi doel voor tegen het einde van mijn carrière."

Bekijk het originele bericht