'Ik schat hem veel hoger in dan Tom Boonen': Eddy Merckx lyrisch voor Remco Evenepoel

Eddy Merckx is ferm onder de indruk van wat dubbel olympisch kampioen Remco Evenepoel heeft klaargespeeld in Parijs. 

Achtergrond Jasper Vandecasteele

Remco Evenepoel heeft zondag sportgeschiedenis geschreven. Het Belgische fenomeen veroverde op amper 24-jarige leeftijd dubbel goud op de Olympische Spelen. Hij overklaste de tegenstand een deed bij menig wielerfan, zelfs Eddy Merckx, de monden openvallen.

Merckx vertelt in gesprek met La Dernière Heure dat hij nog even moet bekomen van de stunt van de kersverse olympische kampioen. "Wat hij deed was gewoon historisch. Ik zat op en neer te springen in mijn leunstoel. Ik was net een gewone fan: volledig onder de indruk van zijn prestatie."

De 'Kannibaal' had verwacht dat Evenepoel na een sterke Tour zou schitteren op de Spelen in Parijs, maar dat hij olympisch kampioen tijdrijden én olympisch kampioen op de weg zou worden, is toch nog andere koek. "Fysiek steekt Remco boven de rest uit."

"Toen hij met nog 35 kilometer te gaan aanviel en een paar renners meenam, wist ik dat hij ging winnen. Ze zaten allemaal in zijn wiel. En toen zag je hoe makkelijk hij Valentin Madouas achter zich liet. Zaterdag was hij sterker dan ik. Wat hij bereikte was uitzonderlijk.”

Beter dan Boonen

Evenepoel is er amper 24, maar heeft al zowat alles gewonnen waar een renner kan van dromen. Op zijn palmares staan, naast twee olympische titels, onder meer twee wereldtitels, een grote ronde én een monument. Het lijkt erop dat de 'Kleine uit Schepdaal' de geschiedenis zal ingaan als één van de allergrootsten.

"Remco is een van de grootste Belgische wielrenners uit de geschiedenis. Ik schat hem nu al veel hoger in dan bijvoorbeeld een kampioen als Tom Boonen. Als hij in die vorm is, kan ik geen koers bedenken die Remco niet zou kunnen winnen. Parijs-Roubaix? Dat is misschien de meest gecompliceerde. Maar als hij traint op kasseien, waarom niet?"

Bekijk het originele bericht