Waarom er een waardeloos team uit Oezbekistan meedoet aan de Tour de France Femmes: een maas in de UCI-regelgeving

Een vreemde eend in de bijt: het Tashkent City Cycling Team. Hoe komt dit team in de Tour terecht? Ze zijn nog maar met z'n drieën na twee vlakke ritten...

Tour Femmes André van den Ende

Yanina Kuskova, Mohinabomu Elmurodova, Madina Kakhorova, Nasofat Kazova, Ekatarina Knebeleva, Margarita Misyurina, Asal Rizaeva. Het zijn namen die je helemaal niets zeggen, tenzij je volger bent van het Oezbeekse vrouwenwielrennen, want het zijn de zeven namen die namens het Tashkent City Cycling Team meedoen aan de Tour de France Femmes.

Hoe in hemelsnaam in de Tour de France Femmes terechtgekomen?

Althans, vier van de zeven déden mee, want tijdens de eerste rit gaven ze al op. Juist, in een biljartlakenvlakke etappe van Rotterdam naar Den Haag konden ze het tempo van het peloton - dat nu ook niet echt overdreven hard reed - niet meer bijbenen. De enige conclusie is: de dames van het Tashkent City Cycling Team kunnen het niveau bij lange na niet aan. Hoe komen ze in hemelsnaam verzeild in de Tour de France Femmes?

In eerste instantie denk je aan geld. Het Tashkent City Cycling Team is een initiatief van de Oezbeekse overheid en moet de hoofdstad van het land, op z'n Nederlands gespeld Tasjkent, op de kaart zetten. Ene Gleb Groysman is de grote man achter de ploeg. Hij kwam niet met Oezbeekse aardgasdollars op de proppen om de organisatie van de Tour de France Femmes te overtuigen. Nee, hij vond een maas in de UCI-reglementen. Niet alleen met het oog op de tour de France Femmes, maar ook met het oog op olympische startbewijzen.

Truc speciale

De ASO had de ploeg liever ook niet uitgenodigd, zeiden ze gisteren al tegen een Franse krant, maar was er door die reglementen toe verplicht. Het zit zo: de vrouwenploegen die eerste en tweede worden op de UCI-ranglijst van contintale ploegen, bij de vrouwen het niveau meteen onder de WorldTour, krijgen het jaar erop startrecht in alle WorldTour-koersen.

Op wonderlijke wijze werd het Tashkent City Cycling Team vorig jaar tweede in die rangschikking. Niet door goed te presteren in koersen van enige naam, maar voornamelijk door punten te sprokkelen in Aziatische koersen en - vooral - door een truc speciale.

Op het Oezbeekse kampioenschap trokken ze namelijk alle registers open. Alle rensters van de ploeg deden zowel mee aan de beloften- als de elitekoers. In één dag verzamelden ze maar liefst 709 UCI-punten. Ter referentie: Demi Vollering kreeg vorig jaar als eindwinnares van de Tour de France Femmes 400 punten.

Het was Groysman gelukt. De twee olympische startbewijzen waren binnen en en passant verwierf zijn ploeg dus ook startrecht voor de Tour de France Femmes. Hoe dat er in de praktijk uitziet, zagen we gisteren...

Voor ploegen als VolkerWessels (voorheen Parkhotel Valkenburg) en hun rensters is het een hard gelag. Zij kunnen het niveau prima aan, maar zitten nu voor de tv dankzij een listige Oezbeek.

Bekijk het originele bericht