Vuelta | Dit zijn de 12 Nederlanders, hun doelen en hun rugnummer in de Ronde van Spanje

Geen Mathieu van der Poel of Dylan Groenewegen in de Vuelta 2024, maar wel veel ander schoon volk uit Nederland. 

Vuelta a España Leon Janssen

Er doen twaalf Nederlanders mee aan de Vuelta. Daarmee staan we op de vijfde plaats. Met 32 renners is thuisland Spanje het best vertegenwoordigd. België volgt op plek twee met 22, daarna Frankrijk met 17 en Italië met 16 coureurs. In dit artikel geven we je een overzicht van alle Nederlanders in de Ronde van Spanje 2024, inclusief hun doelen en rugnummer (handig!).

1) Robert Gesink (nr. 3)

De eerste Nederlander die we tegenkomen op de startlijst is Robert Gesink. Voor hem wordt het een speciale Vuelta, want hierna eindigt zijn profloopbaan. Gesink is door de jaren heen getransformeerd van ronderenner tot wegkapitein. Zijn laatste Vuelta zal hij dan ook betwisten als helper voor Sepp Kuss, Cian Uijtdebroeks en Wout van Aert bij Team Visma | Lease a Bike.

Gesink reed zijn hele carrière voor de Nederlandse ploeg. Reden te meer voor Visma | LAB om de 38-jarige renner uit Varsseveld in het zonnetje te zetten. Gesink mag de Vuelta namelijk gaan rijden op een fiets die speciaal voor hem is gemaakt. Een mooi afscheid!

2) Steven Kruijswijk (nr. 4)

Van de ene teleurstelling naar de andere teleurstelling... Steven Kruijswijk kreeg dit jaar een nieuwe domper te verwerken toen hij zwaar ten val kwam in het Critérium du Dauphiné. Het betekende dat de ronderenner pur sang niet kon deelnemen aan de Tour de France.

Een jaar eerder gebeurde exact hetzelfde, waardoor de Vuelta zijn eerste deelname aan een grote ronde wordt sinds de Tour van 2022. De 37-jarige Visma-renner uit Nuenen zal in de Ronde van Spanje willen laten zien dat hij er nog altijd toe doet. Kruijswijk zal vooral als klimknecht worden uitgespeeld in dienst van Sepp Kuss en Cian Uijtdebroeks.

Kruijswijk en Van Baarle kenden nog maar weinig geluk in 2024

3) Dylan van Baarle (nr. 8)

Net als - of beter gezegd: samen met Steven Kruijswijk kwam ook Dylan van Baarle ten val in de Dauphiné. Ook hij zag de Tour aan zich voorbij gaan. Zo werd het een vervelend seizoen voor de renner die in 2022 Parijs-Roubaix won. Van Baarle kende namelijk ook een tegenvallend voorseizoen, waarbij hij door ziekte de Hel van het Noorden aan zich voorbij moest laten gaan.

In de Vuelta zal Van Baarle getergd zijn om zich weer eens te tonen. Dat deed hij overigens al op de wegrit bij de Spelen. Daar reed de 32-jarige renner uit Voorburg in een dienende rol. Iets dat hij gedurende de Ronde van Spanje - in het shirt van Visma | Lease a Bike - ook zal doen.

4) Thymen Arensman (nr. 21)

Voor wat betreft het algemeen klassement kijken we enorm uit naar de verrichtingen van Thymen Arensman. Hij lijkt voor de komende jaren dé Nederlander voor de grote rondes. Hoewel er in Nederland nog geen hosanna-stemming rond hem hangt, lijkt het vertrouwen vanuit INEOS Grenadiers bijzonder groot.

Ondanks de aanwezigheid van Carlos Rodríguez krijgt Arensman het rugnummer 21 opgespeld. Op papier is hij dus de kopman. Bovendien werd zijn contract bij de Britse ploeg onlangs met maar liefst drie jaar verlengd. De 24-jarige zelf kijkt ook positief richting de Vuelta. Hij nam bewust meer rust in zijn voorbereiding en lijkt klaar om een nieuwe topnotering bijeen te fietsen. Arensman werd in 2022 al vijfde in de Vuelta, toen hij er ook de koninginnenrit won.

5) Sam Oomen (nr. 45)

Na het vorige seizoen verruilde Sam Oomen het Nederlandse Jumbo - Visma het Amerikaanse Lidl-Trek. De Vuelta wordt de eerste grote ronde die hij rijdt voor die ploeg. De 29-jarige renner uit Tilburg maakt deel uit van een bijzonder sterke klimformatie.

Oomen in actie in de Clasica San Sebastian, waar hij 45e werd

Lidl-Trek stuurt met Mattias Skjelmose, Giulio Ciccone en Oomens look-a-like (en goede vriend) Tao Geoghegan namelijk een zeer kansrijke ploeg voor het klassement naar de Ronde van Spanje. Bovendien doen ook Patrick Konrad en Carlos Verona mee. Een ploeg om 'u' tegen te zeggen, waardoor de kansen om voor eigen succes te gaan voor Oomen spaarzaam lijken.

6) Oscar Riesebeek (nr. 77)

Geen Mathieu van der Poel bij Alpecin-Deceuninck, maar wel Oscar Riesebeek. De 31-jarige aanvaller zal vermoedelijk een vrije rol toebedeeld krijgen, maar zal ook zo nu en dan moeten rijden voor de ploeg. Met Kaden Groves en Quinten Hermans heeft Alpecin-Deceuninck namelijk twee sterke ijzers in het vuur met het oog op etappeoverwinningen.

Voor Riesebeek betekent het zijn vierde deelname aan een grote ronde. De renner uit Ede reed al drie keer de Giro en debuteert nu in de Ronde van Spanje. In Italië was hij al eens heel dicht bij een etappeoverwinning in een overgangsetappe. In 2021 werd hij daar geklopt door Victor Campenaerts in een sprint-a-deux. Bijzonder jammer, maar Riesebeek weet dus wat het is om te strijden voor een ritzege.

7) Gijs Leemreize (nr. 174)

Het Nederlandse Team dsm-firmenich PostNL stuurt maar liefst vijf landgenoten naar de Ronde van Spanje. Te beginnen met Gijs Leemreize. De 24-jarige klimmer uit Ruurlo reed dit jaar ook al de Ronde van Italië, waar hij eenmaal top tien reed in een overgangsetappe. Wat dat betreft deed hij het in 2022 - toen nog in het shirt van Jumbo-Visma - een stuk beter.

Destijds maakte hij een succesvol grote ronde-debuut in de Giro. Hij reed in vrijwel iedere bergetappe in de aanval en werd een keer derde en een keer tweede in de daguitslag. Hoewel hij dus een aanvallend ingestelde klimmer is, is het nog maar de vraag in welke rol hij de Vuelta rijdt. Met Max Poole heeft dsm-firmenich PostNL namelijk een talentvol klassementskopman in huis. Presteert de jonge Brit goed, dan zal Leemreize hoogstwaarschijnlijk moeten knechten.

8) Enzo Leijnse (nr. 175)

De volgende Nederlander bij dsm-firmenich PostNL is Enzo Leijnse. De 23-jarige Amsterdammer maakt zijn grote ronde-debuut en de kans is groot dat we hem een aantal keer in de aanval zien. De jonge Leijnse zagen we eerder dit jaar namelijk in de lange ontsnapping in zowel de Amstel Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik.

Leijnse lijkt vooral een hardrijder die de heuvels goed kan verteren. Niet gek dus dat hij in de heuvelklassiekers goed tot zijn recht komt. Met de aanwezigheid van talentvol sprinter Pavel Bittner binnen de ploeg, is de kans groot dat Leijnse de aangewezen man wordt om de kopgroepen te controleren in de vlakke etappes.

9) Tim Naberman (nr. 176)

Ook Tim Naberman maakt zijn debuut in een grote ronde. Zoals voor de andere Nederlanders bij dsm-firmenich PostNL geldt, zal ook hij in een dienende rol deelnemen aan de Vuelta. De 25-jarige renner uit Genemuiden is dan vooral een renner die op het vlakke zijn werk zal doen.

Tim Naberman op kop van het peloton in de ZLM Tour

Naberman reed dit jaar al vaker in dienst van de vele sprinters bij de Nederlandse ploeg. Zo hielp hij Pavel Bittner en Casper van Uden al een paar keer naar de overwinning.

10) Martijn Tusveld (nr. 177)

Tussen de jongelui is Martijn Tusveld bij dsm-firmenich PostNL aanwezig om de nodige ervaring toe te voegen aan de Vuelta-selectie. De 30-jarige renner, die al sinds 2018 voor de Nederlandse (toen nog Duitse) ploeg rijdt, gaat op voor alweer zijn achtste grote ronde.

Tusveld kennen we als iemand die op ieder terrein goed uit de voeten kan. In een rol als helper, weliswaar. Toch rijdt hij zo nu en dan voor eigen kans, ook in de grote rondes. In de Giro reed hij vanuit de aanval al eens naar een vijfde plek in een etappe. Ook in de Vuelta liet hij zich al eens van zijn aanvallende kant zien, al kwam hij in Spanje nooit in de buurt van een etappeoverwinning.

11) Julius van den Berg (nr 178)

De laatste Nederlander in de Vuelta-selectie van Team dsm-firmenich PostNL is Julius van den Berg. De 27-jarige renner uit Purmerend rijdt zijn zevende grote ronde en lijkt een belangrijke rol binnen de ploeg te hebben.

Van den Berg lijkt namelijk de aangewezen persoon om als lead-out te fungeren voor Pavel Bittner. Ook in de voorbije Ronde van Burgos reed hij aan de zijde van de Tsjechische sprinter, die tweemaal wist te winnen.

12) Ide Schelling (nr. 195)

De laatste Nederlander op de startlijst van de Vuelta 2024 is Ide Schelling. De bollentrui-drager in de Tour van 2021 staat namens zijn ploeg Astana voor het eerst aan de start van een grote ronde, nadat hij voor BORA al eens meedeed aan de Tour en de Vuelta.

De 26-jarige Hagenees kennen we vooral als sterke renner op heuvelachtig terrein. Schelling heeft bovendien een krachtig eindschot in huis na lastige etappes. Zo won hij al eens een etappe in de Ronde van het Baskenland. In de Vuelta zal hij veel voor eigen kans mogen gaan. In de bergen zullen we hem niet snel zien, maar voor de lastige sprintritten is hij een gevaarlijke klant.

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst van de Ronde van Spanje 2024.

Bekijk het originele bericht