Parkoers , favorieten (veel) en tv tijden van het WK tijdrijden vrouwen elite

Hoe ziet het parkoers eruit en wie gaat er zondag met de regenboogtrui vandoor bij de vrouwen. Zou weleens spannend kunnen worden!  

WK André van den Ende

Zondag begint het WK wielrennen in Zürich en de UCI heeft het programma daarvoor wat omgegooid - het is dit jaar geen novum, maar gebeurt ook nog niet zo lang: het is meteen aan de individuele tijdrijders, waar vroeger de eerste zondag altijd in het teken stond van een ploegentijdrit; de laatste jaren een mixed relay, daarvoor het WK ploegentijdrit van merkenteams. We nemen in dit artikel het parkoers, de favorieten en de tv-tijden met je door. (Hier lees je de voorbeschouwing op de tijdrit bij de mannen elite.)

Parkoers en profiel

De vrouwen rijden zondag een ander parkoers dan de mannen, die echt een lus rijden, min of meer van Zürich naar Zürich. Bij de vrouwen is dat anders. Zij rijdne 29 kilometer van een plek buiten Zürich, Gossau, naar de bankiersstad. Het laatste deel van de tijdrit, het vlakke deel langs het meer van Zürich is wel hetzelfde als bij de mannen, maar daarvoor is het een iets andere tijdrit.

Na het openingsdeel van het Gossau haken de vrouwen op den duur aan op het 'mannenparkoers' met wat klimmetjes. In totaal kent het parkoers vijf klimmetjes. De meesten daarvan zijn kort, variërend van 200 meter tot 700 meter lengte, met stijgingsperecentages tussen de 5 en 8 procent. Vanaf halfweg koers krijgen de tijdrijders een iets langere klim voor de kiezen: 2,4 kilometer aan 4,9 procent, met ene stuk van 600 meter dat 8,5 procent is.

Die klimmen krijgen de mannen ook allemaal voor de kiezen, maar de vrouwen in een korter tijdsbestek - omdat de mannentijdrit 46 kilometer lang is. Op papier is de vrouwentijdrit dus iets meer in het voordeel van rensters die wat beter bergop rijden, en is het minder een stampparkoers.

Favorieten

Omdat er wel wat klimwerk inzit, moeten we Demi Vollering zeker tot de kanshebbers rekenen. Zij verdedigt samen met Ellen van Dijk de Nederlandse eer. Van Dijk was bij het EK goed voor zilver, maar het parkoers in Belgisch Limburg was meer op haar lijf geschreven (wél een echt stampparkoers).

Lotte Kopecky was op dat EK veruit de sterkste. De Belgische maakt grote sprongen in het tijdrijden en is in Zürich dus ook absoluut een topfavoriet. Grace Brown was op de Spelen de sterkste. De Australische stopt na dit seizoen, maar wil graag afscheid nemen met een wereldtitel.

Een poos geleden was Chloe Dygert dé topfavoriete geweest, maar de Amerikaanse blijkt toch te kloppen te zijn. Maar schrijf haar zeker niet af in Zürich. Andere vrouwen die we in de top 10 verwachten: Anna Henderson, Juliette Labous, Christina Schweinberger.

TV en weer

Je kunt het WK tijdrijden aanstaande zondag live bekijken op NPO1 in Studio Sport, bij Sporza op Canvas en op Eurosport1 (en betaald ook op HBO Max en Discovery+). De rensters starten al vroeg omdat na het WK bij de vrouwen het WK bij de mannen direct begint. De eerste vrouw start al om 12.00 uur, de laatste is naar verwachting ronde 14.15 uur binnen.

De weesvoorspelling ziet er goed uit voor zondag. Het is nagenoeg windstil en volgens buienradar blijft het bij een temperatuur van zo'n 20 graden droog.

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht