Dit is waarom Nederland vandaag niet meedoet aan de gemengde ploegentijdrit op het WK

Vandaag staat de gemengde ploegentijdrit op het programma op het WK wielrennen, maar Nederland doet niet mee. 

WK Leon Janssen

In 2019 won Nederland nog het goud bij de eerste editie van de gemengde ploegentijdrit op het WK in Harrogate. Nu, vijf jaar later, doet ons land niet mee aan de Mixed Relay. Opmerkelijk, al heeft de KNWU daar wel een verklaring voor.

'Niet mogelijk gebleken'

Bij de bekendmaking van de selecties van het WK wielrennen in Zürich werd duidelijk dat Nederland niet mee zou doen aan het onderdeel. Bondscoach Koos Moerenhout lichtte de keuze destijds in een perscommunicqué toe.

"Hoe graag we ook zouden willen meedoen om het goud, met de enorm drukke kalenders van de renners is het helaas niet mogelijk gebleken dit voor elkaar te krijgen", verklaarde Moerenhout, die al sinds 2018 bondscoach is. Na de wereldtitel in 2019 werd Nederland achtereenvolgend tweede, vijfde en zevende bij de gemengde ploegentijdrit.

"Dit is een onderdeel wat je gezamenlijk als team de tijd en focus wil geven wat het verdient om tot het best mogelijke resultaat te komen. Als blijkt dat je dit niet op de meest optimale manier kunt doen, dan moet je helaas besluiten niet deel te nemen", aldus Moerenhout.

Wilbert Broekhuizen, technisch directeur van de KNWU, vult de bondscoach aan: "Dit was de enige juiste keuze. We mengen ons alleen in de strijd als we onder de best mogelijke condities aan de start kunnen verschijnen."

Wie doen er wel mee?

Net als Nederland doet ook België niet mee aan de gemengde ploegentijdrit. Dat in tegenstelling to Zwitserland, dat de voorbije twee edities won en nu ook weer aan de start verschijnt.

De equipe van onder meer Stefan Küng, Stefan Bissegger en Elena Hartmann is opnieuw groot kanshebber, maar niet direct de topfavoriet. De Italianen - met toppers als Filippo Ganna, Edoardo Affini en Elisa Longo Borghini - werd al Europees kampioen en wordt gezien als dé te kloppen ploeg in Zürich.

Ook Australië wordt een geduchte kandidaat, aangezien dat land beschikt over wereldkampioene Grace Brown, tijdritrevelatie Jay Vine en een sterke Ben O'Connor. Andere landen van naam op de startlijst zijn Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Denemarken.

Lees ook: WK 2024 | Dit is het volledige programma van de wereldkampioenschappen wielrennen in Zürich | Wieler Revue

Ploegentijdrit op het WK

De ploegentijdrit wordt hedendaags dus met landenteams en in gemengde vorm verreden. Dat was in het verleden lang niet altijd zo. De discipline maakte in 1962 voor het eerst deel uit van het WK wielrennen. Veel eerder dan de individuele variant, die pas 32 jaar later geïntroduceerd werd.

Bij de eerste editie van de WK-ploegentijdrit in het Italiaanse Salò deden landenteams mee aan het kampioenschap. Italië won de eerste editie en zou later nog zeven keer winnen - een record. Nederland won drie keer (1978, 1982 en 1986). Tot en met 1994 was de ploegentijdrit een onderdeel voor landenteams. Daarna maakte het lange tijd geen deel meer uit van het WK.

Na 18 jaar werd de ploegentijdrit geherintroduceerd, zij het in een andere vorm. Van 2012 tot en met 2018 was het namelijk een discipline voor merkenteams. In 2019 onderging de ploegentijdrit een nieuwe transformatie en werd het een Mixed Relay voor landenteams. Per land doen er drie mannen en drie vrouwen mee.

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht