WK 2024 | 'Aanvallende selectie' rondom titelverdediger Mathieu van der Poel bekendgemaakt: 'We gaan voor het hoogst haalbare'

De KNWU heeft vrijdag bekendgemaakt welke renners Nederland vertegenwoordigen op het WK wielrennen in Zürich. 

Van der Poel WK wielrennen

Uittredend kampioen is Mathieu van der Poel hét speerpunt van Nederland op het komende WK wielrennen in Zürich. De 28-jarige vedette krijgt acht renners in steun mee om zijn titel te prolongeren in de wegrit op zondag 29 september.

Aanvallende selectie

De wegwedstrijd in Zürich is een andere dan die in Glasgow van vorig jaar. Het parkoers in en rond de Zwitserse stad is 274 kilometer lang en kent maar liefst 4.500 hoogtemeters. Er wordt dus veel geklommen, wat Van der Poel niet direct een topfavoriet maakt.

Desondanks zet bondscoach Koos Moerenhout hoog in. "We gaan natuurlijk voor het hoogst haalbare", zegt hij in het persbericht waarin de "aanvallende selectie" voor de wegrit op het WK wordt vrijgegeven.

Kopman Van der Poel wordt vergezeld door klimmers Wilco Kelderman, Sam Oomen en Bart Lemmen. Daarnaast zijn aanvallers Frank van den Broek en Bauke Mollema er ook bij, evenals de veelzijdige hardrijders Sjoerd Bax, Daan Hoole en Oscar Riesebeek.

'Afgestemd op de zwaarte van het parkoers'

Bondscoach Moerenhout laat dus klimmers als Wout Poels en Steven Kruijswijk thuis. In plaats daarvan stuurt hij aanvallend ingestelde types naar Zürich. "Er zijn veel landen die in aanmerking komen voor het eremetaal, dus ik kijk uit naar een aanvallende koers", verklaart de oud-renner.

"Ik heb veel vertrouwen in deze ploeg, een mix van ervaren en jonge renners, afgestemd op de zwaarte van het parkoers. Ik verwacht een mooie strijd waarbij van alles kan gebeuren. We hopen natuurlijk op wederom een prachtig resultaat met Mathieu, daar gaan we als team voor strijden", klinkt het hoopvol.

Hoole rijdt tijdrit, geen Mixed Relay

Daan Hoole zal - net als op de Spelen in Parijs - een knechtenrol vervullen tijdens de wegrit. Daarentegen rijdt hij als enige Nederlander het WK-tijdrijden op zondag 22 september.

Nederland stuurt geen afvaardiging van de Mixed Relay. Moerenhout verklaart: "Hoe graag we ook zouden willlen meedoen, met de enorm drukke kalenders van de renners is het helaas niet mogelijk."

"Dit is een onderdeel wat je gezamenlijk als team de tijd en focus wil geven", gaat de bondscoach verder over de ploegentijdrit met mannen én vrouwen. "Als blijkt dat je dit niet op de meest optimale manier kunt doen, dan moet je helaas besluiten niet deel te nemen."

Beloften, junioren & vrouwen

Bij de beloften rijden Huub Artz, Tibor del Grosso, Darren van Bekkum, Wessel Mouris en Menno Huizing de wegrit. De twee laatstgenoemden vertegenwoordigen Nederland in de tijdrit voor beloften.

De wegrit voor junioren wordt een klus voor Senna Remijn, Ko Molenaar, Jurgen Zomermaand, Ruud Nagengast en Gijs Schoonvelde. Dat terwijl Senna Remijn en Michiel Mouris de tijdrit voor junioren betwisten.

Vorige week werd de selectie voor de elite vrouwen al bekendgemaakt. In Zürich rijden Demi Vollering, Puck Pieterse, Marianne Vos, Riajnne Markus, Pauliena Rooijakkers, Shirin van Anrooij en Mischa Bredewold de wegrit. Demi Vollering rijdt sowieso de tijdrit, na het EK wordt beslist wie de tweede dame voor deze discipline wordt.

Nieuws
  • Cor Vos