5 Goede redenen om bij vriesweer wél buiten te fietsen

Onze redacteur wil jou graag overtuigen om tijdens deze kouden dagen toch buiten op de weg te gaan fietsen.

Tirreno Adriatico 2015 - stage - 5 special

Koning winter is in het land. Het kwik stijgt de komende weken nauwelijks boven het vriespunt. Veel amateur- maar ook profrenners trekken daar de grens en weigeren om nog buiten te fietsen. Het alternatief zijn saaie (maar wel heel efficiënte) trainingen op de rollen.

Toch zullen er altijd wel strijders zijn die zweren bij fietsen in vriestemperaturen. Roger De Vlaeminck is het boegbeeld van de fietsende koukleumen. Andreas Leknessund gaat zelfs nog een stapje verder. De Noor ging begin december fietsen in -24°C!

(Lees verder onder de video)

We raden niemand aan, we raden zelfs ten stelligste af, om te trainen in dergelijke arctische omstandigheden. Gelukkig zullen we dat hier niet gauw meemaken. Veel kouder dan een paar graden onder 0 wordt het in Nederland en België.

Vind je het hier toch te koud om buiten te fietsen? Dan kunnen deze vijf argumenten je misschien wel over de streep trekken.

1) Leuker

Om te beginnen is het moeilijk om te ontkennen dat trainen op de rollen heel saai is. Je staart namelijk de hele tijd, soms uren aan een stuk naar dezelfde muur of hetzelfde scherm. Je blijft ter plaatse, je neemt geen bochten, je stopt niet, je trekt niet op, je klimt niet en je daalt niet. Je hoeft enkel maar eindeloos te trappen en hopen dat de lijdendsweg snel voorbij is.

Verder staat indoor trainen helemaal haaks op de essentie van het fietsen. Of je nu Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel of een zondagsrenner bent, we fietsen allemaal in de eerste plaats om het plezier en de vrijheid die je op de weg, in de bergen, in het bos... ervaart.

Dat fietsen in warmere oorden of binnen veel beter is voor jouw conditie? Zeker en vast! Maar gaat het bij amateurs niet in de eerste plaats om het plezier? Fietsen is tenslotte onze hobby, we verdienen er niet ons brood mee.

2) Koud?

Een ander goed argument om 's winters buiten te trainen, is het feit dat je het helemaal niet koud hoeft te hebben op de fiets. Zeker als de temperatuur niet onder het vriespunt zakt. Heb je het toch koud, dan heb je je wellicht niet warm genoeg gekleed of draag je de verkeerde kledij.

Geschikte winterkledij is tegenwoordig veel kwalitatiever dan pakweg 20 jaar geleden. Zo is thermische onderkledij booming business. Draag je een goede fietsjack, een kwalitatief onderlijfje, goede handschoenen en dikke sokken, dan zou je het na een opwarming in principe helemaal niet koud mogen hebben.

Op de rollen daarentegen krijg je het vaak net veel te warm. En daar is in tegenstelling tot koude, weinig aan te doen! Hier vind je overigens nog wat tips om de kou te trotseren (de laatste tip even buiten beschouwing laten!)

3) Flandrien

Ben je een echte koukleum en zit je met zes laagjes nog steeds te bibberen op de fiets? Proficiat! Als je dan toch de moed vindt om op pad te gaan, mag je jezelf een echte flandrien noemen!

4) Goedkoper

Als mensen keuzes moeten maken is geld is heel vaak een belangrijke motivator, dus zullen we dat argument hier ook maar gebruiken. Fietsrollen, fietstrainers of hoe je het ook wil noemen, kosten geld. Een eenvoudige versie is relatief goedkoop, maar een smart fietstrainer kost al gauw 400 - 500 euro. Voor een Zwift fietstrainer, die tegenwoordig heel populair is, kan je zelfs enkele duizenden euro's neertellen.

5) Sneeuw

Als het begint te sneeuwen, wil je de kou misschien wel trotseren, want er is niets zo idyllisch als een ritje op de weg of door het bos in een ondergesneeuwd landschap. Zeker als je de sneeuw hoort kraken onder je fiets en jij de eerste bent die een spoor in het verse sneeuwtapijt achterlaat!

Achtergrond
  • Photo Claudio Minardi/Cor Vos © 2015