Wielertrainer Alpecin-Deceuninck: 'Fiets solo, in groep vaak geen productieve training'

De oud-trainer van Mathieu van der Poel (en huidig trainer van Puck Pieterse) geeft advies over training aan ons wielertoeristen.

De trainingsleer bij de profs heeft de afgelopen jaren een enorme vaart genomen. Visma | Lease a Bike is daar de belangrijkste exponent van, maar bij de andere ploegen wordt natuurlijk ook op wetenschappelijke basis gewerkt. En ook wij simpele wielertoeristen kunnen baat hebben bij een wat professionelere aanpak.

Vergelijking met elektrisch fietsen

In dat kader gaf bewegingswetenschapper Kristof de Kegel, wielertrainer bij Alpecin-Deceuninck (en ook de vrouwenploeg Fenix-Deceuninck, waar hij Puck Pieterse onder z'n hoede heeft), wat tips in Het Nieuwsblad. Hij gaar onder meer in op het fietsen in groepen, en dat je dat eigenlijk niet altijd moet doen als je echt beter wil worden.

"Veel in groep fietsen is wel aangenaam, maar het is vaak geen productieve training. Je kan het vergelijken met elektrisch fietsen. Je maalt wel veel kilometers af, maar de kwaliteit van de training is laag. Je fietst heel de tijd netjes in het wiel, voelt weinig weerstand van bijvoorbeeld wind, en sluit je training af met 130 tot 140 watt gemiddeld."

Vals positief gevoel

De Kegel vindt daarom dat je het best ook eens solo kunt gaan rijden als je echt aan het trainen bent. "Je zal een vals positief gevoel hebben over je conditie, als je altijd opnieuw met groepen traint. Tenzij dat peloton boven je niveau fietst, maar dat systematisch doen is ook weer niet goed. Het is daarom vaak best regelmatig je training alleen te doen, als je tenminste je schema wil afwerken."

Zelf in het zadel
  • Beeld: Unsplash / Luca J