WK 2024 | Pittig rondje! Alles over het parkoers (inclusief profielen) van de wegritten in Zürich

Vanaf vandaag staan de wegritten op het WK op het programma. We geven je alle info over het parkoers in Zürich. 

WK Leon Janssen

Is het een WK voor pure klimmers, of toch voor de klassieke types? Aanvankelijk neigde men naar het eerste, later juist naar het tweede. Tijdens de mixed relay maakten we kennis met het parkoers, waarbij de omloop in Zürich toch best een pittig rondje bleek. Tijd om de boel eens goed onder de loep te nemen.

Lokale ronde

Vanaf donderdag 26 september tot en met zondag 29 september worden de wegritten op het WK verreden. Daarbij is het afsluitende circuit in Zürich de plek waar het moet gebeuren in alle categorieën. De lokale ronde in de Zwitserse stad is 26,8 kilometer lang en bevat 474 hoogtemeters.

Twee kilometer na de finishpassage bereiken de renners de voet van de Zürichbergstrasse. Dit is een korte klim van zo'n 800 meter aan 8,6 procent gemiddeld. Aan het einde van deze helling lopen de percentages op tot ongeveer 16 procent. Een flink kuitenbeitertje dus.

Hierna volgt een soort plateau van anderhalve kilometer, waarna de langste klim uit het circuit opdoemt. Hoewel deze Witikonerstrasse officiëel slechts één kilometer lang (aan 8 procent) is, begint en eindigt deze met een vals plat gedeelte. Zodoende is het in totaal een beproeving van ruim 4 kilometer aan een kleine 4 procent gemiddeld, met dus een lastig middengeteelte.

Pfannenstiel

Na de Witikonerstrasse - en het vals platte gedeelte bovenop - volgt een glooiend gedeelte op een bergrug genaamd Pfannenstiel. Hierop gaat het drie keer pittig omhoog, waarvan vooral de Schmalzgruebstrasse pijn zal doen. Dit laatste 'hupje' op de Pfannenstiel gaat 300 meter aan 8 procent omhoog.

Hierna is het nog ongeveer 10 kilometer tot de finish, met eerst een afdaling naar Küsnacht. Vervolgens gaat het langs het Meer van Zürich richting de de aankomst, al gaat de weg eerst nog even voor 1,5 kilometer vals plat omhoog. Via een korte afdaling zijn de laatste 2,5 kilometer vervolgens vlak.

Parkoers mannen elite

De WK-wegrit van de mannen elite van zondag 29 september start in Winterhur. Van hieruit fietsen de renners richting het lokale circuit in Zürich, maar niet voordat er een paar keer is geklommen.

Zo liggen er drie klimmetjes tussen Winterhur en het lokale rondje: allereerst de bescheiden Wolschberg, daarna de klim naar Kyborg - met 1,2 kilometer aan 12 procent de lastigste klim van de dag - en ten slotte de weg omhoog naar de Pfannenstiel (4,6 kilometer aan 4,5 procent).

Vervolgens bereiken de renners het lokale circuit - op de top van de bergrug. Bij de eerste passage van de finish moeten de mannen elite nog zeven volle ronden afleggen. Dat geeft een kilometer totaal van 273,9 kilometer met 4.470 hoogtemeters.

Parkoers vrouwen, beloften, junioren

In de wegwedstrijd van de vrouwen (zaterdag 28 september) wordt het lokale circuit vier keer afgelegd. Bovendien gaan zij niet van start in Winterhur, maar in Uster. Hierdoor hebben zij, in tegenstelling tot de mannen, een vlakke aanloop richting het lokale circuit. De wegrit bij de vrouwen is 154,1 kilometer lang en kent 2.488 hoogtemeters.

De beloften rijden vrijwel hetzelfde parkoers als de vrouwen. Ook zij moeten de lokale ronden vier keer afleggen. Het enige verschil is dat de lus tussen Uster in het rondje door hen twee keer wordt gereden. Hierdoor is de afstand van de beloftenwedstrijd van vrijdag 27 september zo'n twintig kilometer langer.

De junioren-mannen rijden drie rondjes op het lokale circuit en eenmaal de lus tussen Uster en Zürich. Dat geeft een kilometertotaal van 127,2 met daarin 1.808 hoogtemeters. De vrouwen-junioren leggen op hun beurt twee keer het lokale rondje af. Hun WK is 73,5 kilometer lang en telt 926 hoogtemeters. Beide junioren-WK's worden op 26 september verreden.

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht