Pogacar spreekt van zwaar, maar niet héél zwaar WK-parkoers: 'Als Van der Poel in heel goede vorm is, kan hij winnen'

Tadej Pogacar maakt deze week zijn rentree na de Tour de France. Het Canadese tweeluik is de opmaat naar het WK. 

Pogacar

Pogacar geldt samen met Remco Evenepoel als absolute topfavoriet voor het WK in Zürich. Domen Novak noemde het eerder in gesprek met Wieler Revue een koers als Luik-Bastenaken-Luik. Spek naar de bek van Pogacar dus, die het WK als zijn grote doel van het najaar heeft aangemerkt.

In gesprek met de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport blikte Pogacar vooruit. "Als Slovenië zijnde hebben we nog nooit echt geschitterd op het WK. Dat is geen geheim. Ik hoop echt dat we dat eindelijk kunnen veranderen, en het goud kunnen winnen."

Zijn beste resultaat op het WK behaalde Pogacar vorig jaar in Glasgow. Toen werd hij derde, maar dat was op verre afstand van een ongenaakbare Mathieu van der Poel. Het was ook meteen zijn zwaarste koers ooit, want na de wedstrijd viel hij bijna flauw in de mixed zone.

Pogacar heeft alvast gekeken naar het parkoers in Zwitserland. "Het is zwaar, maar niet héél zwaar. Het zijn de renners die de koers maken. Vorig jaar waren er mensen die dachten aan een sprint op het WK, maar daar zaten we toch ver vanaf. Dit jaar is het iets meer voor klimmers dan in 2023, maar het is bovenal punchy voor de explosieve renners. Het heeft ook technisch gedeelte, al met al een perfect WK."

Mathieu van der Poel

Koos Moerenhout vertelde eerder al dat het zwaar is, maar dat het lokale rondje in Zürich ook niet overschat moet worden. Dat stelt ook Pogacar. "Als Mathieu van der Poel in supergoede vorm is, zal hij in staat zijn om ervoor te vechten, te verrassen en te winnen. En ik ben ook zeker van dat Wout van Aert had kunnen vliegen op dit parkoers, maar helaas is hij er niet bij."

Zijn grootste concurrent is ongetwijfeld Evenepoel. "Remco is, net als ik, een veelzijdige renner die op elk terrein kan winnen. Het klopt dat ik nog weinig duels heb uitgevochten met hem in eendagskoersen. Misschien is hij iets verder in de grote eendagswedstrijden. Voor nu dan, want ik kan dit jaar de situatie omkeren."

Nieuws
  • Cor Vos