Vollering, Kopecky of toch iemand anders? Dit zijn volgens ons de favorieten op het WK voor vrouwen!

Zaterdag staat de wegwedstrijd voor vrouwen op het WK op het programma. Een duel tussen Vollering en Kopecky? Wij zetten alle favorieten op rijtje. 

WK Leon Janssen

Wie wordt de nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen? In eerste instantie zou je denken dat het tussen Demi Vollering en Lotte Kopecky zal gaan. Maar is dat ook zo? Het parkoers is zwaar, maar het is bij lange na geen écht klimparkoers, waardoor er meerdere rensters kansrijk zijn.

Bovendien lijkt het de hele koers te gaan regenen, wat de koers weer wat zwaarder maakt. De winnares van dit WK zal dus van goede huizen moeten komen. In dit artikel zetten we de belangrijkste kanshebsters op een rij.

Nederland met Vollering, Vos en Pieterse

Bij Nederland is Demi Vollering uiteraard de topfavoriete. Op het zware WK-parkoers is zij normaal gezien de landgenote die het beste uit de voeten kan. Vollering geldt al een tijdje als de beste klimster in het vrouwenpeloton. Ze won al twee keer Luik-Bastenaken-Luik en lijkt dus gemaakt voor dit soort parkoersen.

Maar zoals wel vaker, zijn er meer oranjevrouwen die kans maken op goud, zilver of brons. Neem Marianne Vos, die zo'n beetje op ieder kampioenschap meedoet voor de prijzen. De inmiddels 37-jarige renster kan ook op het zware parkoers in Zürich uit de voeten, al lijkt het Zwitserse WK meer op maat van Puck Pieterse. Het 22-jarig kent haar plek binnen de selectie, maar weet ook dat zij op een goede dag ver kan komen op dit parkoers.

De rest van de Nederlandse selectie bestaat uit Mischa Bredewold, Thalita de Jong, Riejanne Markus en Pauliena Rooijakkers. Stuk voor stuk goede rensters, die bij ieder ander land minstens een status als schaduwfavoriet hadden gehad. Van Markus weten we bovendien dat zij het heerlijk vindt om in de regen te fietsen. Het weerbericht van zaterdag zal haar dus goed doen!

Lotte Kopecky

Bij België is Lotte Kopecky natuurlijk de uitgesproken kopvrouw. De 28-jarige renster is de titelverdediger en ziet zichzelf zeer kansrijk in Zürich. In de tijdrit stelde ze met een zesde plek echter wat teleur, maar in de wegrit mikt ze op niets minder dan een nieuwe wereldtitel.

Als allrounder krijgt Kopecky een perfect parkoers voorgeschoteld. Op de steile stroken moet zij het mogelijk afleggen tegen een Vollering, maar op de rest van het glooiende parkoers hoeft zij niets of niemand te vrezen. Bovendien is ze pijlsnel na een zware koers.

Elisa Longo Borghini

Er gaat geen WK voorbij zonder een hoofdrol voor de Italiaanse dames. Ook dit jaar lijkt Italië weer kansrijk. De kopvrouw is natuurlijk Elisa Longo Borghini. Zij won dit jaar al de Ronde van Vlaanderen, werd tweede in Luik en won de vrouwen-Giro.

Longo Borghini wordt vergezeld door sprintster Elisa Balsamo en klimster Gaia Realini. Italië kan dus meerdere troeven uitspelen, al lijkt het voor Balsamo ietwat te lastig en lijkt Realini letterlijk te licht voor een koers als dit.

Kasia Niewiadoma

Tourwinnares Kasia Niewiadoma is er ook bij op dit WK. Niet gek, want het parkoers past haar als een mauw. De Poolse is sterk bergop en heeft inmiddels de nodige ervaring in de klassiekers. De 29-jarige renster behoort de laatste jaren in vrijwel iedere voorjaarsklassieker bij de besten en won dit jaar nog de Waalse Pijl.

Kirsten Faulkner

Het was een grote verrassing, maar toch was de gouden plak Kirsten Faulkner op de Spelen in Parijs meer dan verdiend. De Amerikaanse was de beste renster in koers en alleen op basis daarvan behoort zij al tot de kanshebsters op het WK. De 31-jarige renster won ook al etappes in de Giro en La Vuelta. Dit jaar won ze ook al de Omloop van het Hageland.

Pauline Ferrand-Prévot

Van alle deelneemsters kijkt men wereldwijd het meeste uit naar Pauline Ferrand-Prévot op dit WK. De alleskunner op twee wielen won dit jaar MTB-goud op de Spelen en begint op het WK op de weg aan haar tweede wegcarrière. Kan de Française direct toeslaan in Zürich, of komt ze erachter dat er nog wat werk aan de winkel is?

Bij Frankrijk is PFP overigens niet de enige interessante naam. Verre van zelfs, want met Juliette Labous en Évita Muzic zijn er nog twee Françaises die uitstekende resultaten kunnen overleggen in de heuvelklassiekers.

Grace Brown

Bij Australië is niemand minder dan Grace Brown de kopvrouw. De 32-jarige tijdritkampioene pakte op zowel de Spelen als op het WK tijdrit-goud en won eerder dit jaar ook al Luik-Bastenaken-Luik. De Australische is dus bezig aan een wonderseizoen. Dat terwijl ze na dit jaar stopt vanwege heimwee. Trekt ze huiswaarts met nóg een hoofdprijs?

Elise Chabbey

Het Zwitserse publiek zal in de wegrit uitkijken naar Elise Chabbey. De 31-jarige renster van Canyon//SRAM is niet perse de grootste naam in dit peloton, maar presteert zeer constant in heuvelklassiekers. Dit jaar werd ze achtste in Strade Bianche, elfde in Parijs-Roubaix en vierde in Luik-Bastenaken-Luik.

Overige kanshebsters

Groot Brittanië heeft geen uitgesproken favoriet voor dit WK, maar Anna Henderson lijkt de beste papieren te hebben op dit parkoers. Bij Spanje mikken ze dan weer op de 40-jarige klimster Mavi García. Vollerings meesterknecht Niamh Fisher-Black is dan weer de kopvrouw van Nieuw-Zeeland.

De Deense dames hebben met Emma Norsgaard ook een top-klassiekerrenster binnen de gelederen. Echter, op de langere beklimmingen heeft zij het lastig. Wat dat betreft heet Zuid-Afrika met Aschleigh Moolman beter papieren, al is de klimster met 38 jaar inmiddels niet meer de jongste.

Nog iemand die we niet over het hoofd mogen zien: Liane Lippert. De 26-jarige Duitse is een echte allroundster en zou in Zürich ook lang mee moeten kunnen. Dat laatste geldt ook voor het Australische talent Neve Bradbury (22).

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht