Zwitserse krant: 'Overleden Muriel Furrer lag lange tijd onontdekt in de bosjes' 

Het overlijden van juniore Muriel Furrer tijdens het WK wielrennen in Zürich was al tragisch, maar dit maakt het nog wat extra wrang. 

WK André van den Ende

Andermaal is de wielerwereld in rouw gedompeld. Gisteren tijdens de beloftenkoers van het WK wielrennen werd bekend dat Muriel Furrer was bezweken aan de verwondingen die ze een dag eerder tijdens de juniorenkoers een dag eerder. Na onder meer haar landgenoot Gino Mäder en de Noor André Drege is ze de zoveelste die om het leven komt in een afdaling.

Furrer zwaargewond in de bosjes

Het WK ging door, zij het met de vlaggen halfstok, een herdenking en soberder podiumceremonie. De UCi gaf ook een persconferentie, maar daarin zeiden UCI-topman Peter Van Den Abeele en organisator Olivier Senn niks. Op heel veel vragen was het antwoord: "Geen commentaar."

De Zwitserse krant Blick ging zelf op onderzoek uit en achterhaalde de plek des onheils. Furrer zou in een lopende bocht naar links van het parkoers zijn geraakt in de koers die in de stromende regen werd verreden. Tragisch genoeg zou ze daar zwaargewond in de bosjes zijn beland en er een poos gelegen hebben zonder opgemerkt te worden.

Dat maken de Zwitserse journalisten op uit een reconstructie. Ze bekeken namelijk de beelden van de para-cyclingrace die na de juniorenkoers plaatsvond en zagen op die beelden terug dat er in de bewuste bocht reddingsdiensten aanwezig waren. Dat was bijna twee uur nadat Furrer er gepasseerd moet zijn.

Verder ontdekten ze dat de traumaheli pas een uur nadat de juniorenwedstrijd van de vrouwen was afgelopen landde in een nabij het ongeval gelegen dorpje - op een plek waar die veilig kon landen dus; dichterbij de plek den onheils was dat niet mogelijk.

Bocht beter beveiligd bij beloften

De bocht waarin Furrer ten val kwam - de UCI en de organisatie wil ook daar overigens niks over bevestigen - werd tijdens de beloftenkoers vrijdagmiddag beter beveiligd, met linten, stootkussens en signalering dat er een bocht naar links volgt.

De journalisten van Blick spraken kort met de mensen die signalering aanbrachten. Daarvan waren er ook enkelen donderdagmiddag aanwezig, maar ze mogen van de UCI niks zeggen. Passanten zonder een functie verbaasden zich niet dat hier juist zoiets gebeurde. "Het is niet verrassend dat op dit stuk met de steile afgrond ernaast en in die regen zoiets is gebeurd."

Thijs Zonneveld deelde het artikel van Blick op Twitter en schreef er de volgende ware woorden bij: "Maar misschien is het meest verdrietige nog wel dat ze heel lang in het bos naast de weg heeft gelegen zonder dat iemand het wist. Geen radio, geen GPS-tracker: wielrennen anno nu loopt zo ver achter…"

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht