Evenepoel reageerde niet op aanval Pogacar: 'Tsja, ik had niet gedacht dat het op dat moment zou gebeuren'

Remco Evenepoel gold vooraf als een van de topfavorieten voor het WK, maar hij kwam niet verder dan een vijfde plaats. 

WK Leon Janssen

Het WK in Zürich liep uit op een vervelende koers voor Remco Evenepoel. Na de aanval van Tadej Pogacar op ruim 100 kilometer van de meet werd de Belg in het defensief gedrongen. Uiteindelijk werd hij vijfde, op bijna een minuut van de nieuwe wereldkampioen.

'Beste renner van het jaar'

Evenepoel sprak na afloop bij Sporza vol ontzag over de nieuwe wereldkampioen. "Hij is de beste renner van het jaar", aldus de Belg. "De enige die het verdient om in de regenboogtrui te rijden."

De wereldkampioen van 2022 zag de extreem lange aanval van Pogacar niet aankomen. "Het is gewoon uitzonderlijk. Hij vertrekt op 100 kilometer van de streep, we hebben erachter gereden en kwamen slechts een beetje dichterbij op het einde. Dat is best uniek", analyseert Evenepoel.

Had de jonge Belg moeten reageren op de aanval van Pogacar? "Tsja, ik had niet gedacht dat het op dat moment zou gebeuren", reageerde Evenepoel op die vraag. "Het is toch best uitzonderlijk dat Pogacar voorop blijft, want wij hebben ook niet stilgezeten."

'Ronde na ronde afzien'

Evenepoel werd in het defensief gedrongen en reed zodoende een lastige koers. "Echt een pittig WK", zei hij zelf. "Iets meer draaien en keren dan vooraf gedacht. Vanaf ronde vier of vijf moesten we al super diep gaan. Daarna was het ronde per ronde afzien."

Met behulp van een paar van zijn ploegmaats ging Evenepoel in de tegenaanval. Zonder succes weliswaar. "Uiteindelijk moesten wij ook iets doen. Tim (Wellens, red.) en Maxim (Van Gils, red.) gaven er een snok aan en daarna heb ik zelf de boel in gang gestoken", analyseerde Evenepoel.

"Daarna was het een rondje hollen en stilstaan", blikte Evenepoel terug op een omloop waarin hij zijn frustratie liet blijken. "Vervolgens reden we met een groepje weg en was er wat samenwerking, maar het was heel lastig.

Aan het einde had Evenepoel nog een kans om er een medaille uit te slepen. "Maar mannen als Van der Poel en Skujins zijn rapper dan mij. Die kan ik niet zomaar kloppen in een vlakke sprint", aldus de nummer drie van de laatste Tour de France.

"Ik denk dat het ook wel duidelijk was dat ik zo goed als moest passen op die laatste klimmetjes", ging Evenepoel verder. "Een medaille was mooi geweest, maar dat verandert niet veel aan mijn carrière."

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht