José De Cauwer over WK: 'Was het een mooie koers? Misschien niet, maar als pure wielerliefhebber moet je hiervan genieten'

Wielercommentator José De Cauwer keek met gemengde gevoelens naar de wegkoers op het WK in Zürich.

Achtergrond Leon Janssen

Dat Tadej Pogacar wereldkampioen is geworden, is uiteraard geen verrassing. De manier waarop daarentegen wel. De Sloveen viel aan op ruim 100 kilometer van de streep en toonde zich vervolgens oppermachtig, zag ook José De Cauwer.

'Misschien zat er wel een plan achter'

Wat dacht de 75-jarige wielercommentator toen hij Pogacar zijn demarrage zag plaatsen? "Hetzelfde dan wat ik dacht tijdens Strade Bianche 6 maanden geleden", begon De Cauwer zijn analyse 's avonds bij Sporza. "Maar dit was op 101 kilometer van het einde. Hij zegt dan wel dat het 'op instinct'. was, maar hij laat eerst wel Novak volle bak rijden."

"Als hij dan ook rekening heeft gehouden met Tratnik die vooraan zat, en met een paar ploegmaats van UAE, dan zat er misschien wel een plan achter. Maar dat zou wel heel ver gezocht zijn", aldus de oud-bondscoach van België.

De Cauwer was diep onder de indruk van het straffe nummer van Pogacar. De geliefde commentator zag het hele jaar al memorabele solo's, maar die kunnen niet tippen aan het kunststukje van de Sloveen in Zürich. "Ik plaats dit erboven", klonk het duidelijk.

'Kan dit wel voor de wielrennerij?'

"Was dit een mooi kampioenschap?", vroeg De Cauwer zich vervolgens af. "Voor mij niet. Het was een verwarrend kampioenschap. Kan dit wel voor de wielrennerij? Is dit niet wat 'erover'? Anderzijds is het wel een WK dat bij blijft."

Of Pogacar na dit WK tot de allerbeste wielrenners aller tijden behoort? "Helemaal", vindt De Cauwer. "Ik denk dat niemand daarover discussieert. Hier moet je je hoed voor afnemen. Was het een mooie koers? Misschien niet, maar als pure wielerliefhebber moet je hiervan genieten."

'Iedereen een klein beetje verrast'

De Cauwer wierp ook een blik op de prestatie van de Belgische selectie. Zo reageerde Evenepoel niet op de aanval van Pogacar. "Op het moment dat hij gaat, is iedereen een klein beetje verrast. Toen Novak aanzette, zie je dat de eerste 20 tot 25 renners op een lint zitten."

"Als je dan vanuit de buik van het peloton komt - en daar zaten Evenepoel en Van der Poel - dan zit je al te ver", weet de ervaren rot. "Die andere favorieten dachten op dat moment: ah, 100 kilometer, we hebben nog tijd."

Niet dus, zo bleek achteraf. De Cauwer zag dat er weinig te doen was aan de suprematie van Pogacar, maar had toch een kritische noot over de Belgische selectie. "Als ze al een fout hebben gemaakt, dan is het om er te snel naar toe te willen rijden. Ze hebben te gretig en te snel renners opgesoupeert", klonk het eindoordeel.

Bekijk het originele bericht