Tadej Pogacar: 'Gewoon een keertje aan de start van de Tour of het WK staan, van meer droomde ik niet'

Tadej Pogacar is by far de beste wielrenner van de wereld, maar als kind dacht hij daar helemaal niet aan. De kersverse wereldkampioen vertelt mooi over zijn wielerbeleving. 

WK André van den Ende

Tadej Pogacar reed zondag op het WK wielrennen weer rond zoals hij dat het gehele seizoen al doet. Ogenschijnlijk onaantastbaar en van een andere planeet. Hij rijdt weg wanneer hij wil en fietst dan flierefluitend naar de streep om weer een overwinning op z'n toch al indrukwekkende palmares bij te schrijven.

Winnen van WK kwam er nooit van voor Pogacar...

Zo makkelijk ging het toch ook allemaal weer niet, vertelde Pogacar zelf al - 'Ik was op, zag scheel, kon niet meer op de pedalen staan'. En bovendien had hij helemaal niet gedacht dat hij ooit al deze uitslagen zou rijden. Op de persconferentie na afloop van de koers vertelde hij er mooi over.

"Dit is meer dan een droom die uitkomt. Als kind durfde ik niet eens te denken aan de regenboogtrui. Gewoon een keertje aan de start van de Tour of een WK staan, van meer droomde ik niet. Pas de laatste jaren is dat veranderd."

De Touroverwinningen kwamen er, maar die regenboogtrui is nu nieuw voor Pogacar. Het schoot er vaak even bij in, om het wat oneerbiedig te zeggen.

"Omdat de Tour, de Giro of de Ronde van Vlaanderen altijd het grote doel waren, was het WK vaak de zoveelste wedstrijd van het jaar. Ik kon er mij nooit perfect op voorbereiden. Ooit, had ik mij voorgenomen, wilde ik het eens echt goed aanpakken."

Dit jaar zag hij dat alles samenviel. "De perfect kans. Een mooi parkoers, een mooi jaar, een goede voorbereiding. En zie: het is gelukt. Ik kan niet wachten om straks in deze trui een wedstrijd te rijden."

Pogi is nog niet klaar

En Pogacar hoeft ook niet heel lang te wachten, want z'n seizoen zit er nog niet op. Hij staat namelijk volgende week al aan de start in de Italiaanse najaarsklassieker Giro dell'Emilia. Die koers staat voor zaterdag op de rol. Dinsdag 8 oktober is Pogacar ook te bewonderen in de Tre Valli Varesine.

Het slotstuk van z'n seizoen wordt de Ronde van Lombardije. Pogacar hoopt daar, in zijn regenboogtrui, voor de vierde maal achtereen de Koers van de Vallende Bladeren op zijn naam te schrijven.

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht