Jan Bakelants over vrouwenkoers: 'Het was niet om aan te zien, het maakte mij gewoon kwaad!'

Demi Vollering kon rekenen op veel kritiek na haar mislukte WK. Ook Jan Bakelants liet zich stevig uit over haar tactiek. 

Achtergrond Leon Janssen

Jan Bakelants keek zaterdag met verbijstering naar de wegkoers van de vrouwen. Ook de Belg snapte niets van de koerstactiek van Demi Vollering. Bij de live-opnames van de podcast Wielerclub Wattage nam hij dan ook geen blad voor de mond.

'Het maakte mij gewoon kwaad'

Samen met Tom Boonen, Dirk De Wolf en presentator Ruben Van Gucht sprak Bakelants zondagavond het WK door. Toen de vrouwenkoers de revue passeerde, sprak de lichaamshouding van de oud-prof boekdelen.

"Ik vond het een tenenkrullend WK", begon Bakelants zijn relaas. "Vanuit Belgisch oogpunt hebben we er gewoon heel veel geluk mee gehad. Lotte (Kopecky, red.) heeft daar een hele goede zaak mee gedaan en die was ook direct zo fair om toe te geven dat ze helemaal niet zo goed was."

"Maar als ze het komen aanreiken op een dienblad, dan is het aan Lotte (Kopecky, red.) om het uit te pakken en aan te nemen. Het was niet om aan te zien. Het maakte mij gewoon kwaad", doelt de Belg op de vreemde koerstactiek Demi Vollering.

'Ze valt altijd aan op de verkeerde momenten'

Terwijl Nederland met Marianne Vos en Riejanne Markus twee dames in de kopgroep van vier hadden, werd Mischa Bredewold op kop gezet om het viertal terug te halen. Hiermee verspeelden de oranjevrouwen een vrijwel zekere medaille en een grote kans op goud. Onbegrijpelijk, zo vonden de Belgen.

"Vos hoeft niet eens kwaad te zijn, want zij was helemaal opgerookt", zag Bakelants. "Maar dan is die Riejanne Markus op een gegeven moment en dan beginnen...", stopt hij zijn verhaal met een wegwerpgebaar.

Lees ook: Thijs Zonneveld fileert koerstactiek Demi Vollering: 'Absurd slecht gekoerst!' | Wieler Revue

Even later gaat Bakelants opnieuw in op onbegrijpelijke koerstactiek van Vollering. "Ze valt altijd aan op de verkeerde momenten", klonk het oordeel. Ze mag er gerust achteraan gaan, want ze was beter dan de rest en kan dus altijd winnen."

"Maar dan moet ze dat dan wel doen op het lastigste stuk van het parkoers. Ze laat die Bergstrasse helemaal voorbij gaan zonder dat ze iets onderneemt en gaat dan aanvallen op een stuk dat niet eens zo lastig was. Dan komen ze erbij en beginnen ze weer naar elkaar te kijken. Ja, allee, het was verschrikkelijk", eindigt Bakelants zijn analyse.

Bekijk het originele bericht