Bondscoach Slovenië blikt terug op WK en legt uit hoe Jan Tratnik zonder communicatie wist dat Pogacar eraan kwam

Bondscoach Uros Murn van Slovenië kijkt terug op een WK waarin zijn selctie vooral uitblonk in slimheid. 

Achtergrond Leon Janssen

Slovenië legde de concurrentie haar wil op tijdens de wegkoers op het WK. Tadej Pogacar liet zijn helpers tempo maken, stuurde Jan Tratnik vooruit en sprong even later naar zijn landgenoot toe. Daarmee opende de veelvraat op briljante wijze zijn 100 kilometer lange rit richting de wereldtitel.

'Niet de sterkste renners, wel heel slim'

Geen vernieuwende techniek, maar wel bijzonder. Er was namelijk geen communicatie toegestaan op het WK. Bondscoach Uros Murn legde in een interview met WielerFlits uit hoe Jan Tratnik wist dat Pogacar op komst was.

"Weet je, wij hebben niet de sterkste renners ter wereld, maar ze zijn wel heel slim", lacht Murn. "Jan zag op het bord met de tijdsaanduiding dat de voorsprong plots heel snel daalde. Het ging van tweeënhalve minuut naar een minuut en twintig."

"Jan vroeg aan een wedstrijdmotor wat er gaande was", ging de bondscoach verder. "De motard zei dat Tadej eraan kwam, alleen. Jan is toen direct gestopt met trappen, heft gewacht en daarna geholpen. Dat maakt hem een echte kampioen."

Pogacar dreigde alleen te komen zitten

Dat Pogacar uiteindelijk op 100 kilometer van het einde de aanval opende was vooraf niet gepland. De bondscoach van Slovenië verklaarde dat de situatie zich voordeed om de aanval eerder in te zetten. Pogacar dreigde namelijk alleen te komen zitten.

"Wij weten dat we iets zwakker zijn ten opzichte van andere landen", aldus Murn. "We hadden daarom ook plan-B afgesproken, dat we zouden aanvoelen wat het goede moment was."

De 49-jarige Sloveen had vervolgens het volste vertrouwen in Pogacar. "Als hij beslist om te gaan, dan voelt hij aan dat dit het goede moment is én weet hij dat hij het kan afronden. Zeker omdat die groep er nog voor reed en Jan erbij zat."

"Ik dacht dat hij zich daar nog een ronde in kon begeven, om vervolgens solo verder te gaan", zei de oud-renner uit Slovenië. "Maar niemand wilde samenwerken met Jan en dus vertrok Tadej al snel. Dat was niet het plan, als heb ik altijd gezegd: ga misschien vóór de laatste ronde."

Bekijk het originele bericht